Is het laten vegen van de schoorsteen een verplichting?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd of het laten vegen van de schoorsteen verplicht is? Waarschijnlijk ben je het, net als bijna iedereen, het er wel over eens dat het onderhouden van de schoorsteen van groot belang is voor de werking van zowel de schoorsteen als de centrale verwarming. Niet alleen zorgt onderhoud er voor dat een schoorsteen een langere levensduur heeft en in zijn geheel beter en efficiënter werkt, maar daarnaast levert het laten reinigen van de schoorsteen je een lagere energierekening op, is jouw woning veiliger en is de schoorsteen minder belastend voor het milieu dankzij een lagere uitstoot van CO2-gassen. Maar is het laten vegen van de schoorsteen verplicht?

Wanneer is het laten vegen van de schoorsteen verplicht?

Je kunt overwegen om de schoorsteen te laten vegen vanwege de meerdere voordelen die hieraan verbonden zijn, maar in sommige gevallen is het tevens mogelijk dat het laten vegen van de schoorsteen simpelweg verplicht is. Laten we eerst beginnen met het benoemen van situaties waarin het niet verplicht is. Wanneer de stooktoestellen binnen de woning niet aangesloten zijn op de centrale verwarming, denk aan bijvoorbeeld gaskachels of haarden, is er geen verplichting om de schoorsteen te laten reinigen. Toch wordt dit wel aangeraden, veelal vanwege de eerder genoemde voordelen die hiermee gepaard gaan. Maar wanneer is het wel verplicht om de schoorsteen te laten schoonmaken?

In de volgende situaties is het wel verplicht om de schoorsteen te laten vegen. Ten eerste heb je een obligatie om de schoorsteen te laten vegen wanneer er een directe verbinding is tussen de schoorsteen en de centrale verwarming. Hierbij kan het stooktoestel van allerlei grondstoffen gebruik maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan steenkool, hout of pellets.

Bij stooktoestellen die runnen op gas of stookolie is het wattage van belang, vanaf een vermogen van 20 kilowatt is het reinigen van de schoorsteen verplicht. Het schoonmaken van de schoorsteen door een schoorsteenveger dient jaarlijks plaats te vinden, en eens per twee jaar wanneer je beschikt over een centrale verwarming die op gas loopt. Tot slot kan het zijn dat je verplicht wordt om onderhoud te laten plegen aan de schoorsteen middels de verzekering of het huurcontract dat je afgesloten hebt. In zulke situaties maakt het niet uit of het stooktoestel voldoet aan de eerder benoemde criteria. Je bent verplicht om de schoorsteen te laten vegen.

Het aanvragen van een attest

Wanneer het verplicht is om de schoorsteen te laten vegen, heb je schriftelijk bewijs nodig van het feit dat deze taak is uitgevoerd. Dit wordt een attest genoemd. Dit attest kan aangevraagd worden bij de schoorsteenveger, zodat je bewijst hebt indien je een verplichting hebt richting de verzekeraar of de verhuurder van jouw woning. Niet alleen kan het attest als bewijs dienen dat de schoorsteen gereinigd is, maar daarnaast kun je het attest ook inzetten wanneer er een schouwbrand ontstaan is. Dan kan er in ieder geval getoond worden dat het niet door een gebrek aan onderhoud ontstaan is.

Daarnaast is het handig dat je over een attest beschikt wanneer je te maken hebt met een technicus die naar de schoorsteen komt kijken, zodat voorkomen kan worden dat de schoorsteen onnodig voor een tweede keer schoongemaakt wordt. Tot slot kan een attest leiden tot lagere verzekeringskosten. Dit verschilt van verzekeraar tot verzekeraar, maar het kan de moeite waard zijn om aan je verzekeraar te tonen dat het onderhoud ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Hoeveel kost het onderhoud aan een schoorsteen?

De prijs die je afrekent voor de onderhoudskosten aan een schoorsteen zijn afhankelijk van de taak die de schoorsteenveger uitvoert. Er zijn drie taken die een schoorsteenveger voor je kan uitvoeren:

  • Het reinigen van de schoorsteen: het schoonmaken van het rookkanaal is één van de belangrijkste taken van een schoorsteenveger. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de 60 en 100 euro. Het is tevens mogelijk om meerdere schouwen schoon te laten maken, wat bij de meeste bedrijven een mooie korting per schoorsteen kan opleveren.
  • Het schoonmaken van de schouw en de centrale verwarming: wanneer de schoorsteen gelinkt is aan de centrale verwarming, is het mogelijk om deze beide te laten schoonmaken. Deze taak wordt uitgevoerd door een erkend technicus. Doordat zowel de schoorsteen als de cv-installatie gereinigd worden, ligt de prijs van deze klus iets hoger. Gemiddeld zul je tussen de 100 en 150 euro hiervoor moeten betalen.
  • Camera inspectie: tot slot kan het zijn dat er nog steeds problemen zijn nadat de schoorsteen gereinigd is door de schoorsteenveger. In dat soort gevallen is het aan te raden om een camera inspectie uit te laten voeren, zodat het probleem opgespoord kan worden. Veelal heb je in dat soort gevallen te maken met scheuren of barsten in de schoorsteen, waarbij het van belang is om de locatie van deze scheuren of barsten te vinden. De prijs van een camera inspectie ligt veelal rond de 100 euro.

Tot slot zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke prijs. Denk hierbij aan eventuele verplaatsingskosten, de hoeveelheid vuil dat zich in de schoorsteen bevindt en het laten repareren van mogelijke lekkages in de schoorsteen.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap