Rookkanaal: Plaatsen, prijzen en functie

Misschien vraag je jezelf af: waarom is een rookkanaal van belang? Echter is dit onderdeel van een schoorsteen van essentieel belang wanneer je van plan bent om een haard of een kachel te laten plaatsen. Immers komen er schadelijke stoffen vrij wanneer je gebruik maakt van een haard of kachel, welke zich manifesteren in de rook die vrijkomt. Je hebt daarom een manier nodig om de rook af te voeren, en dit gebeurt aan de hand van een rookkanaal. Daarnaast zorgt een adequaat rookkanaal er voor dat jouw haard of kachel beter werkt en minder energie verbruikt tijdens het gebruik. Een goed werkend rookkanaal is dus van groot belang. Hieronder kun je meer lezen over een rookkanaal, wat de functie is hiervan, welke mogelijkheden dit kanaal biedt en wat de prijs van een rookkanaal is.

rookkanaal

Wat is een rookkanaal precies?

Voor de plaatsing van een open haard of een kachel die gebruik maakt van hout als brandstof is een rookkanaal van groot belang. Een rookkanaal stelt je in staat om de giftige en schadelijke stoffen die een kachel of haard uitstoot naar buiten te laten afvoeren via de schoorsteen. Dit kanaal kan zich in de schoorsteen bevinden, maar het is tevens te zien als een soort van tuitje op het dak.

Het materiaal waarvan een rookkanaal gemaakt wordt is roestvrij staal (inox), wat de levensduur van een kanaal behoorlijk verlengt. Immers is dit type stoel corrosiebestendig, waardoor roetresten geen vat kunnen krijgen op dit materiaal. Daarnaast is roestvrij staal van nature robuust, vochtwerend en isoleert het tevens uitstekend. De warmte wordt prima geleid en koudebruggen kunnen niet ontstaan in een kanaal van roestvrij staal. Hierdoor wordt het rendement van jouw haard of kachel significant verhoogd.

Functie van een rookkanaal:

Het rookkanaal heeft meerdere belangrijke functies:

 • Afvoer van rookgassen: Het zorgt voor de afvoer van rookgassen, zoals koolstofmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof, die vrijkomen bij de verbranding van brandstoffen.
 • Trek: Het creëert een onderdruk in het verbrandingstoestel, waardoor er voldoende zuurstof wordt aangevoerd voor een goede verbranding.
 • Veiligheid: Het voorkomt dat rookgassen en vonken in de woning terechtkomen, wat brandgevaar kan opleveren.

Waarom een rookkanaal plaatsen?

 • Veiligheid: Een goed geplaatst rookkanaal voorkomt dat gevaarlijke rookgassen, zoals koolmonoxide, in je woning terechtkomen.
 • Efficiëntie: Een goed functionerend rookkanaal zorgt voor een optimale trek, waardoor je verwarmingssysteem efficiënter werkt en je brandstof bespaart.
 • Duurzaamheid: Een correct geplaatst rookkanaal gaat langer mee en voorkomt slijtage en schade aan je woning.
 • Wettelijke verplichting: In veel gevallen is het plaatsen van een rookkanaal wettelijk verplicht bij de installatie van een nieuw verwarmingstoestel.

Welke soorten rookkanalen zijn er?

Een rookkanaal is dus van groot belang voor het afvoeren van de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het gebruiken van een open haard of houtkachel. Bij het uitkiezen van een rookkanaal heb je de keuze uit vele typen rookkanalen, elk met hun unieke eigenschappen en mogelijkheden. Hieronder worden de meest voorkomende rookkanalen voor je op een rijtje gezet.

Enkelwandige rookkanalen

enkelwandig rookkanaal

Bij een enkelwandig rookkanaal is er maar sprake van één buis. Dit kanaal dient als connector tussen de kachel of haard en het kanaal dat zich bevindt in de schouw. Dit kanaal bevindt zich in de zogenaamde ommanteling van een kachel. Dit komt omdat dit kanaal door zijn opbouw, een enkele wand, niet geschikt is om tot aan het dak mag komen. Dit levert risico’s op. Hiervoor heb je één van de volgende rookkanalen nodig.

Dubbelwandige rookkanalen

dubbelwandig rookkanaal

Bij dit type schoorsteenbuis heb je niet één maar twee kokers die samen een constructie vormen. Eén buis zit aan de binnenkant en één aan de buitenkant, waarbij tussen de buizen isolatiemateriaal bevestigd kan worden. Hierbij kan gedacht worden aan minerale materialen zoals glaswol of steenwol. Dit maakt dit type rookkanaal brandveiliger in vergelijking met een enkelwandig rookkanaal, waardoor het meer geschikt is voor alle soorten brandstoffen die een haard of kachel kan gebruiken. Zowel binnen als buiten een huis kan dit type kanaal geplaatst worden.

Flexibele rookkanalen

flexibel rookkanaal

Een rookkanaal dat flexibel is heeft als voordeel dat het overal geplaatst kan worden, zelfs als je met bochten of nauwere stukken te maken krijgt. Het is een type kanaal dat vaak geplaatst wordt wanneer een bestaande schoorsteen gerenoveerd of geoptimaliseerd moet worden. Er is bij dit type buis geen sprake van verbindingen, de buis bestaat uit één stuk. Hierbij heb je de keuze uit enkelwandige of dubbelwandige buizen, waarbij de dubbelwandige varianten het meest worden aangeraden vanwege de duurzamere, robuustere en algeheel veiligere opbouw van dit type buis. Dankzij een zorgvuldig opgebouwde binnenzijde die zeer glad is zullen roetresten, vocht en rookgassen geen enkel probleem meer zijn.

Materialen:

Rookkanalen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen:

 • RVS (roestvrij staal): Dit is een duurzaam en corrosiebestendig materiaal dat geschikt is voor zowel enkelwandige als dubbelwandige rookkanalen.
 • Keramiek: Keramische rookkanalen zijn hittebestendig en hebben een lange levensduur.
 • Kunststof: Kunststof rookkanalen zijn licht en flexibel, maar alleen geschikt voor bepaalde toepassingen, zoals ventilatiekanalen.

Installatie en onderhoud:

De installatie van een rookkanaal moet worden uitgevoerd door een erkend vakman. Een verkeerde installatie kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals koolmonoxidevergiftiging of schoorsteenbrand. Regelmatig onderhoud, zoals het vegen van de schoorsteen, is essentieel om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen.

Wat is de prijs van een rookkanaal

Er zijn meerdere elementen die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je dient af te rekenen voor een rookkanaal. Niet alleen het type rookkanaal dat je kiest is van invloed maar ook factoren zoals de diameter, de lengte, vervanging of geheel nieuw en de kachel of haard waarop het kanaal aangesloten wordt bepalen de kostprijs. Offertes bieden in dat opzicht het beste blik op de uiteindelijke prijs, welke je vrijblijvend kunt aanvragen. Per meter kun je toch al snel rekenen op 100 euro aan materiaalkosten.

Stappenplan voor het plaatsen van een rookkanaal:

 • Keuze van het rookkanaal: Bepaal het juiste type en materiaal op basis van je verwarmingstoestel en de situatie in jouw woning.
 • Vergunning: Controleer of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een rookkanaal.
 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat de schoorsteen schoon en vrij is van obstakels. Maak indien nodig een opening in het dak of de muur voor het rookkanaal.
 • Installatie: De installatie van het rookkanaal moet worden uitgevoerd door een erkend vakman. Hij zal het rookkanaal monteren, aansluiten op het verwarmingstoestel en zorgen voor een goede afdichting.
 • Controle: Na de installatie wordt het rookkanaal gecontroleerd op lekkages en een goede trek.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals het vegen van de schoorsteen, is belangrijk om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen.

Een Overzicht van Kosten en Factoren

en rookkanaal is een essentieel onderdeel van elk verwarmingssysteem dat brandstof verbrandt, zoals een houtkachel, pelletkachel of gashaard. Het zorgt voor de veilige afvoer van rookgassen en verbrandingsproducten naar buiten. Maar wat kost het eigenlijk om een rookkanaal te plaatsen of te vervangen? Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €3000, afhankelijk van verschillende factoren.

rookkaal prijzen

Gemiddelde prijzen per type rookkanaal:

Type rookkanaalMateriaalPrijs per meter (excl. BTW en montage)
EnkelwandigRVS€50 - €100
EnkelwandigKeramiek€40 - €80
DubbelwandigRVS€100 - €200
DubbelwandigKeramiek€80 - €150
FlexibelRVS€60 - €120

Gemiddelde installatiekosten:

InstallatiePrijs (excl. BTW)
Eenvoudige installatie€300 - €500
Complexe installatie€500 - €1500

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap