Het plaatsen van een rookkanaal: wat moet je weten?

Misschien vraag je jezelf af: waarom is een rookkanaal van belang? Echter is dit onderdeel van een schoorsteen van essentieel belang wanneer je van plan bent om een haard of een kachel te laten plaatsen. Immers komen er schadelijke stoffen vrij wanneer je gebruik maakt van een haard of kachel, welke zich manifesteren in de rook die vrijkomt. Je hebt daarom een manier nodig om de rook af te voeren, en dit gebeurt aan de hand van een rookkanaal. Daarnaast zorgt een adequaat rookkanaal er voor dat jouw haard of kachel beter werkt en minder energie verbruikt tijdens het gebruik. Een goed werkend rookkanaal is dus van groot belang. Hieronder kun je meer lezen over een rookkanaal, wat de functie is hiervan, welke mogelijkheden dit kanaal biedt en wat de prijs van een rookkanaal is.

Wat is een rookkanaal precies?

Voor de plaatsing van een open haard of een kachel die gebruik maakt van hout als brandstof is een rookkanaal van groot belang. Een rookkanaal stelt je in staat om de giftige en schadelijke stoffen die een kachel of haard uitstoot naar buiten te laten afvoeren via de schoorsteen. Dit kanaal kan zich in de schoorsteen bevinden, maar het is tevens te zien als een soort van tuitje op het dak.

Het materiaal waarvan een rookkanaal gemaakt wordt is roestvrij staal (inox), wat de levensduur van een kanaal behoorlijk verlengt. Immers is dit type stoel corrosiebestendig, waardoor roetresten geen vat kunnen krijgen op dit materiaal. Daarnaast is roestvrij staal van nature robuust, vochtwerend en isoleert het tevens uitstekend. De warmte wordt prima geleid en koudebruggen kunnen niet ontstaan in een kanaal van roestvrij staal. Hierdoor wordt het rendement van jouw haard of kachel significant verhoogd.

Welke soorten rookkanalen zijn er?

Een rookkanaal is dus van groot belang voor het afvoeren van de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het gebruiken van een open haard of houtkachel. Bij het uitkiezen van een rookkanaal heb je de keuze uit vele typen rookkanalen, elk met hun unieke eigenschappen en mogelijkheden. Hieronder worden de meest voorkomende rookkanalen voor je op een rijtje gezet.

Enkelwandige rookkanalen

Bij een enkelwandig rookkanaal is er maar sprake van één buis. Dit kanaal dient als connector tussen de kachel of haard en het kanaal dat zich bevindt in de schouw. Dit kanaal bevindt zich in de zogenaamde ommanteling van een kachel. Dit komt omdat dit kanaal door zijn opbouw, een enkele wand, niet geschikt is om tot aan het dak mag komen. Dit levert risico’s op. Hiervoor heb je één van de volgende rookkanalen nodig.

Dubbelwandige rookkanalen

Bij dit type schoorsteenbuis heb je niet één maar twee kokers die samen een constructie vormen. Eén buis zit aan de binnenkant en één aan de buitenkant, waarbij tussen de buizen isolatiemateriaal bevestigd kan worden. Hierbij kan gedacht worden aan minerale materialen zoals glaswol of steenwol. Dit maakt dit type rookkanaal brandveiliger in vergelijking met een enkelwandig rookkanaal, waardoor het meer geschikt is voor alle soorten brandstoffen die een haard of kachel kan gebruiken. Zowel binnen als buiten een huis kan dit type kanaal geplaatst worden.

Flexibele rookkanalen

Een rookkanaal dat flexibel is heeft als voordeel dat het overal geplaatst kan worden, zelfs als je met bochten of nauwere stukken te maken krijgt. Het is een type kanaal dat vaak geplaatst wordt wanneer een bestaande schoorsteen gerenoveerd of geoptimaliseerd moet worden. Er is bij dit type buis geen sprake van verbindingen, de buis bestaat uit één stuk. Hierbij heb je de keuze uit enkelwandige of dubbelwandige buizen, waarbij de dubbelwandige varianten het meest worden aangeraden vanwege de duurzamere, robuustere en algeheel veiligere opbouw van dit type buis. Dankzij een zorgvuldig opgebouwde binnenzijde die zeer glad is zullen roetresten, vocht en rookgassen geen enkel probleem meer zijn.

Wat is de prijs van een rookkanaal

Er zijn meerdere elementen die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je dient af te rekenen voor een rookkanaal. Niet alleen het type rookkanaal dat je kiest is van invloed maar ook factoren zoals de diameter, de lengte, vervanging of geheel nieuw en de kachel of haard waarop het kanaal aangesloten wordt bepalen de kostprijs. Offertes bieden in dat opzicht het beste blik op de uiteindelijke prijs, welke je vrijblijvend kunt aanvragen. Per meter kun je toch al snel rekenen op 100 euro aan materiaalkosten.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap