Schoorsteen Reinigen Houtkachel: Wanneer, frequentie en prijzen

Een houtkachel brengt warmte en gezelligheid in huis, maar vereist ook regelmatig onderhoud. Een cruciaal onderdeel van dit onderhoud is het reinigen van de schoorsteen. Een schone schoorsteen zorgt niet alleen voor een veilige en efficiënte werking van je houtkachel, maar is in bepaalde gevallen ook wettelijk verplicht. In dit artikel ontdek je waarom schoorsteenreiniging zo belangrijk is, hoe vaak het moet gebeuren en wat de beste manier is om het aan te pakken.

Schoorsteen Reinigen Houtkachel

Waarom is schoorsteenreiniging belangrijk?

Bij het stoken van hout komt er rook vrij die roet en creosoot bevat. Creosoot is een teerachtige, brandbare substantie die zich afzet op de binnenwand van de schoorsteen. Een ophoping van creosoot kan leiden tot schoorsteenbrand, een gevaarlijke situatie die grote schade kan veroorzaken. Daarnaast kan een vervuilde schoorsteen de trek verminderen, waardoor de rook niet goed wordt afgevoerd en er koolmonoxide in huis kan komen.

Hoe vaak moet je de schoorsteen van een houtkachel reinigen?

De frequentie van schoorsteenreiniging hangt af van hoe vaak en intensief je de houtkachel gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten reinigen door een professionele schoorsteenveger. Als je de houtkachel intensief gebruikt, bijvoorbeeld dagelijks tijdens de wintermaanden, is het verstandig om de schoorsteen twee keer per jaar te laten reinigen.

De frequentie van schoorsteenvegen hangt af van verschillende factoren:

  • Gebruiksfrequentie: Hoe vaker je de houtkachel gebruikt, hoe sneller creosoot zich ophoopt. Als je de kachel dagelijks gebruikt, is het raadzaam om het rookkanaal twee keer per jaar te laten vegen. Bij minder frequent gebruik volstaat één keer per jaar.
  • Type hout: Bepaalde houtsoorten, zoals harsachtig hout, produceren meer creosoot dan andere soorten. Als je voornamelijk harsachtig hout stookt, is vaker vegen aan te raden.
  • Vochtigheid van het hout: Vochtig hout brandt minder efficiënt en produceert meer rook en creosoot. Zorg ervoor dat je altijd droog hout gebruikt.
  • Trek van de schoorsteen: Een schoorsteen met een goede trek voert de rook sneller af, waardoor er minder creosootvorming optreedt.

Wanneer is het beste moment om je schoorsteen te laten vegen?

Het beste moment om je schoorsteen te laten vegen is aan het einde van het stookseizoen, voordat je de kachel weer gaat gebruiken. Zo ben je verzekerd van een schone en veilige schoorsteen voor de winter.

schouw kuisen houtkachel

Signalen dat je schoorsteen geveegd moet worden:

  • Zichtbare creosootophoping: Als je zwarte, teerachtige afzettingen in de schoorsteen ziet, is het tijd om deze te laten reinigen.
  • Verminderde trek: Als de rook minder goed wordt afgevoerd of als er rook in huis komt, kan dit duiden op een verstopt rookkanaal.
  • Onverklaarbare geuren: Een onaangename geur die uit de schoorsteen komt, kan wijzen op een ophoping van creosoot.

Professionele reiniging vs. zelf reinigen:

Hoewel er doe-het-zelf kits beschikbaar zijn voor schoorsteenreiniging, is het sterk aan te raden om een professionele erkende schoorsteenveger in de buurt in te schakelen. Schoorsteenvegen is een specialistische klus die kennis en ervaring vereist. Een professional beschikt over de juiste gereedschappen en technieken om de schoorsteen grondig en veilig te reinigen. Bovendien kan een schoorsteenveger eventuele problemen of beschadigingen aan de schoorsteen detecteren en adviseren over mogelijke reparaties.

Wettelijke verplichting:

In België ben je verplicht om je schoorsteen te laten reinigen als deze is aangesloten op een centraal stooktoestel type B werkend op natuurlijke trek. Voor individuele houtkachels is er geen wettelijke verplichting, maar het is wel sterk aanbevolen om de schoorsteen jaarlijks te laten reinigen voor de veiligheid en efficiëntie van je kachel.

Een Overzicht van de Kosten voor een Veilige en Efficiënte Kachel

Een houtkachel is een gezellige warmtebron, maar regelmatig onderhoud is essentieel voor een veilige en efficiënte werking. Een cruciaal onderdeel van dit onderhoud is het laten vegen van de schouw. Maar wat kost het eigenlijk om de schouw van een houtkachel te laten vegen? Gemiddeld liggen de kosten tussen de €60 en €120 per schoorsteenkanaal.

Gemiddelde prijzen:

DienstPrijs (excl. BTW)
Schoorsteen vegen (1 kanaal)€60 - €100
Schoorsteen vegen (elk extra kanaal)€30 - €50
Camera-inspectie€50 - €100
Vogelnest verwijderen€50 - €100

Conclusie:

Schoorsteenreiniging is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je houtkachel. Het zorgt voor een veilige en efficiënte werking van de kachel, voorkomt schoorsteenbranden en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen. Laat je schoorsteen regelmatig reinigen door een professional en geniet zorgeloos van de warmte en gezelligheid van je houtkachel.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap