Dak impregneren: info & kosten

Als u op zoek bent naar een manier om uw dak te beschermen tegen de elementen en tegelijkertijd de levensduur ervan te verlengen, is dak impregneren een uitstekende optie om in overweging te nemen. Of het nu gaat om een plat dak, een schuin dak of een dak gemaakt van andere materialen, dak impregnatie kan helpen om lekkages, schimmelvorming en andere beschadigingen te voorkomen. Maar hoe weet u welke impregnatie het beste bij uw dak past? Welke producten zijn het meest geschikt voor uw specifieke dak, en hoe kunt u ervoor zorgen dat de impregnatie op de juiste manier wordt aangebracht? In dit artikel geven we u praktische tips en advies over dak impregneren, zodat u met vertrouwen kunt weten dat uw dak beschermd is tegen de elementen en dat u geen last heeft van lekkages of andere problemen. Laat uw dak stralen met een professionele dak impregnatiebehandeling.

Een grondige dakreiniging wordt vaak gevolgd door het dak impregneren. Nadat het dak geïmpregneerd is kun je een dakcoating aanbrengen. De combinatie van deze drie factoren maakt dat het dak voortaan goed beschermd is tegen verschillende soorten vuil. Veel daken zijn gevoelig voor mos- en algengroei. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat een dakbedekking poreus is geworden, van het feit dat het dak onvoldoende zon krijgt door bomen rondom de woning, enzovoorts.

Op deze pagina lees je meer over een dak impregneren. Wanneer is een dak impregneren noodzakelijk? Welke kosten brengt een dak impregneren met zich mee? Wie schakel ik in voor deze klus? Enzovoorts.

dak impregneren

Noodzaak van een dak impregneren

Zoals reeds genoemd werd, is een dak impregneren noodzakelijk op het moment dat de dakbedekking poreus begint te worden. Vergelijk het met het impregneren van de buitenmuur van je woning. Zou je de dakbedekking niet impregneren, dan kan er vocht in de dakbedekking trekken. In de basis hoeft dat niet schadelijk te zijn. Schadelijk wordt het wel, als het begint te vriezen in de wintermaanden. Het vocht wat in de dakbedekking getrokken is zet op dat moment uit. Dit betekent dat de kans op scheurtjes in de dakbedekking sterk toeneemt.

dakpannen impregneren

De scheurtjes die bij het uitzetten van het vocht in de dakbedekking ontstaan maken het mogelijk, dat er vocht onder de dakbedekking komt. Bij veel daken lopen er houten balken onder de dakbedekking. Vocht wat in het hout trekt zal ertoe leiden dat het hout begint te rotten. In het ergste geval moet een deel van het hout vervangen worden. Ook de dakbedekking zelf zal bij schade door scheuren vervangen moeten worden, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Porositeit van dakbedekking verminderen

Een dak impregneren heeft als voornaamste doel het terugdringen van de porositeit van de dakbedekking. Het impregneren van een dak lijkt hierdoor qua effect sterk op het impregneren van een buitenmuur. In beide gevallen wordt voorkomen dat er vocht in de dakbedekking of buitenmuur kan trekken. Iets waarmee de kans op schade aan de dakbedekking sterk verkleind wordt.

dakpannen schoonspuiten voor het impregneren

Verschil tussen een dak impregneren en coaten

Soms wordt gedacht dat het impregneren van een dak hetzelfde is als het coaten hiervan. Dit klopt echter niet! Een dak impregneren vermindert de porositeit hiervan. Dit doet het coaten van een dak niet. Een dakcoating aanbrengen dient als beschermende laag bovenop het impregneermiddel. Bij een dakcoating zorg je ervoor dat vuil zich minder makkelijk aan de dakbedekking kan hechten. Het verschilt per type dakbedekking hoe makkelijk vuil hierop achterblijft.

Dakcoating in een andere kleur

Naast het feit dat er een verschil zit tussen een dak coaten en een dak impregneren, zitten er ook tussen de verschillende coatings voor dak verschillen. Kies bijvoorbeeld tussen een transparante dakcoating en een dakcoating met een kleurtje. De keuze voor een gekleurde dakcoating maakt dat je het dak een hele nieuwe uitstraling kunt geven. Een impregneermiddel heeft altijd een transparante kleur.

betonnen dakpannen - impregneren

Prijs voor een dak impregneren

De exacte kosten voor een dak impregneren zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hoe goed is het dak van je woning bereikbaar? Hoe steil loopt het dak omhoog en welke risico’s brengt dit met zich mee? Enzovoorts. Daar komt bij dat een dak impregneren vaak gecombineerd wordt met een uitgebreide dakreiniging. Bij een dakreiniging wordt de groene aanslag op de dakbedekking verwijderd om zo een verdere aantasting hiervan te kunnen voorkomen. Vaak wordt deze groene aanslag gevormd door mossen en algen.

Naast een dakreiniging is ook het aanbrengen van een dakcoating het overwegen waard, wanneer je een partij inschakelt voor het impregneren van je dak. Een dakcoating wordt vaak aangebracht over het impregneermiddel en zorgt dat het dak beter beschermd wordt tegen vuil.

Kosten per dienst bij onderhoud aan het dak

Voor het uit laten voeren van een dakreiniging ben je over het algemeen tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter kwijt. Kies altijd voor een professionele dakdekker om ervan verzekerd te zijn dat de dakbedekking niet wordt aangetast tijdens het reinigen hiervan. Het aanbrengen van dakcoating kost tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter. Dit doe je pas, nadat de dakbedekking geïmpregneerd is.

Een dak impregneren kost tussen de 5 en 10 euro per vierkante meter. Let op, een dak impregneren heeft pas zin als deze goed is schoongemaakt.

Zelf een dak impregneren

zelf uw dak impregneren

Zelf een dak impregneren is vaak niet eenvoudig, daar het werken op grote hoogte risico’s met zich meebrengt. Om het dak te impregneren kun je het impregneermiddel over de dakbedekking rollen met een verfroller of kwast. Je kunt er ook voor kiezen om een verfspuit te gebruiken, waarmee je het impregneermiddel over de dakbedekking vernevelt. Zoals eerder al werd aangehaald is het erg belangrijk dat het dak goed schoon is, voordat je het impregneermiddel op de dakbedekking aanbrengt. Zelf een dak reinigen is net als het impregneren hiervan erg lastig zonder professionele hulpmiddelen.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap