Dakcoating: voordelen, kosten en werkwijze

Dakcoating is een populaire manier om uw dak te beschermen tegen weersinvloeden en tegelijkertijd de levensduur van uw dak te verlengen. Of het nu gaat om een plat dak of een schuin dak, dakcoating kan een efficiënte en kostenbesparende manier zijn om uw dak te beschermen tegen lekkages, schimmelvorming en andere beschadigingen. Maar wat is dakcoating precies, en hoe weet u of het iets is wat bij uw dak past? In dit artikel geven we u praktische informatie over dakcoating, inclusief de verschillende soorten producten die beschikbaar zijn, hoe u ervoor kunt zorgen dat uw dakcoating op de juiste manier wordt aangebracht, en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw dak na het aanbrengen van de coating in topconditie blijft. Als u op zoek bent naar een manier om uw dak te beschermen en tegelijkertijd de levensduur ervan te verlengen, is dakcoating wellicht iets om in overweging te nemen.

Na het reinigen van de dakbedekking kan het aanbrengen van een dakcoating het overwegen waard zijn. Dakcoating dient als beschermende laag over dakpannen, een leien dak of andere soorten dakbedekking. Op deze manier verklein je het risico op een nieuwe groei van algen en mos op het dak. Het is belangrijk om een dergelijke groene aanslag te voorkomen, daar het voor een ernstige schade aan het dak kan zorgen. Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop dakcoating wordt aangebracht, de voordelen die het je oplevert en de kosten die het met zich meebrengt. Wanneer heb jij je dak voor het laatst van een coating voorzien?

dakcoating

Voordelen van het gebruik van een dakcoating

Een dakcoating aanbrengen zorgt ervoor dat de dakbedekking zijn uitstraling langer vasthoudt. De kans op een groene aanslag of andere vormen van schade aan de dakbedekking neemt met een coating af. Daarbij biedt de dakcoating bescherming tegen verschillende weersinvloeden. Dit is belangrijk, omdat het weer ertoe kan leiden dat de dakpannen of bijvoorbeeld een leien dakbedekking poreus raakt. Een poreuze dakbedekking neemt meer vocht op. Als het vocht in de winter uitzet, zal dit ertoe leiden dat er scheuren in de dakbedekking ontstaan. Via deze scheuren kan na verloop van tijd vocht bij je woning naar binnen komen.

Tevens gebruiken mossen en algen deze scheurtjes om zich te hechten aan de dakbedekking. Je herkent het aan de groene kleur die de dakbedekking na verloop van tijd krijgt. Door een coating aan te brengen sluit je deze groene aanslag niet volledig uit, maar duurt het langer tot deze aanslag zichtbaar wordt. Door de jaren heen zal de aangebrachte coating slijten.

Bespaar door dakcoating aan te brengen

De keuze voor dakcoating is ook financieel gezien interessant. Het vergt weliswaar een investering om de dakcoating aan te laten brengen, maar levert je ook wat. De levensduur van dakpannen en een leien dakbedekking wordt verlengd met een dakcoating. Daarbij zou er via de scheurtjes die in de dakpannen ontstaan warmte naar buiten kunnen stromen. Het zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik! Een derde financiële reden om voor het aanbrengen van een dakcoating te kiezen, is het feit dat de waarde van je woning toeneemt als het dak recent van een coating is voorzien.

Werkwijze bij het coaten van de dakbedekking

dak coaten

Om een dakcoating aan te kunnen brengen, is het allereerst zaak dat de dakbedekking grondig gereinigd wordt. Bij het reinigen van de dakbedekking verwijdert een dakdekker de groene aanslag op leien, of bijvoorbeeld klassieke dakpannen. Deze groene aanslag is vaak een combinatie van algen en mos. Het heeft geen zin om de dakcoating over het bestaande vuil op de dakbedekking aan te brengen, daar het effect van de dakcoating in dit geval averechts zou zijn.

Nadat de dakbedekking grondig gereinigd is, kan begonnen worden aan het impregneren van de dakbedekking. Het impregneren is belangrijk om de dakbedekking minder poreus te maken. Op deze manier is de kans kleiner dat er vocht in de dakbedekking trekt, wat zou kunnen resulteren in scheuren.

Zodra het impregneermiddel is aangebracht op de dakpannen wordt de dakcoating aangebracht. De dakpannen moeten goed droog zijn, voordat begonnen kan worden aan het aanbrengen van de coating. Over het algemeen wordt de coating in twee lagen op het dak aangebracht. Dit kan zowel met een roller, als ook met de kwast. Bij een groter oppervlak zal gekozen worden voor een spuit.

Keuze voor een gekleurde coating

Naast de mogelijkheid om een transparante coating op het dak aan te brengen, zou je ook kunnen overwegen om voor een coating met een kleur te kiezen. Een dakcoating met kleur biedt het voordeel, dat je de dakbedekking in z’n oorspronkelijke stijl kunt herstellen. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer er een groot aantal krassen op de dakbedekking zit, of wanneer de dakbedekking z’n oorspronkelijke kleur verloren is.

dakcoating met kleur

Je zou ook voor een gekleurde dakcoating kunnen kiezen, als je de uitstraling van je woning sterk wilt veranderen. Kies bijvoorbeeld niet langer voor oranje of rode dakpannen, maar laat ze van een zwarte dakcoating voorzien. Zo zijn de dakpannen goed beschermd tegen vuil en passen ze bij je persoonlijke smaak!

Vervangen van een oude dakcoating

Zoals eerder op deze pagina al geschreven werd, zal de dakcoating door de jaren heen slijten. Het is het gevolg van de weersinvloeden en bijvoorbeeld slijtage doordat algen en mossen zich steeds beter aan de dakbedekking kunnen hechten. Dit betekent dat de beschermende werking van de coating steeds minder wordt en je mogelijk na verloop van tijd een nieuwe dakcoating aan moet laten brengen. Het verschilt per type dakbedekking hoe vaak de dakcoating vervangen moet worden. Het vervangen van de dakcoating betekent dat het dak grondig gereinigd en daarnaast geïmpregneerd zal moeten worden, alvorens de nieuwe coating kan worden aangebracht.

dakcoating voor en na

Dakcoating bij asbesthoudende daken

Bij asbesthoudende daken is het niet mogelijk om een dakcoating aan te brengen. Deze daken mogen niet gereinigd worden, maar moeten eerst vrijgemaakt worden van asbest. Laat het asbest saneren door een professioneel bedrijf, laat een nieuwe dakbedekking leggen door de dakdekker en laat vervolgens een dakcoating aanbrengen om de nieuwe dakbedekking te beschermen.

dak met dakcoating

Prijs van het aanbrengen van dakcoating

Verschillende factoren bepalen welke kosten het aanbrengen van dakcoating met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de hellingshoek van het dak, het type dakbedekking en de staat van de dakbedekking. Bij het ene soort dakbedekking is het aanbrengen van dakcoating en het reinigen van de dakbedekking zelf makkelijker, dan bij een ander type dakbedekking. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een dak met een poreuze dakbedekking en een dak waarvan de dakbedekking pas vijf tot tien jaar geleden is aangebracht.

Over het algemeen kost de combinatie van het grondig reinigen, het impregneren en het coaten van de dakbedekking tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Een dakdekker kan je meer vertellen over de kosten die het aanbrengen van dakcoating op jouw dak met zich meebrengt.

Vergelijken van verschillende offertes

Het is verstandig om bij verschillende dakdekkers een offerte op te vragen. Het vergelijken van de offertes toont je welke dakdekker een realistische prijs rekent voor het aanbrengen van een dakcoating. Let bij het vergelijken van de verschillende offertes niet alleen op de prijs die een dakdekker in rekening brengt. Houd ook rekening met de ervaring van een dakdekker en de vakkundigheid waarmee deze de dakcoating aanbrengt.

De professionaliteit en vakkundigheid van dakdekkers herken je onder meer aan de keurmerken waarover een dakdekker beschikt. Belangrijk hierbij is het OSB-keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat een dakdekker weet wat deze doet bij het uitvoeren van een dakreiniging en het aanbrengen van dakcoating.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap