Leien dak ontmossen: Werkwijze & Voordelen Dakreiniger [+ Prijs]

Leien daken zijn een populaire keuze vanwege hun lange levensduur en karakteristieke uiterlijk. Maar na verloop van tijd kunnen leien daken bedekt raken met mos, wat kan leiden tot beschadiging en lekkages. Gelukkig is het ontmossen van een leien dak een relatief eenvoudig proces dat u zelf kunt doen of dat u kunt laten uitvoeren door een professionele dakdekker. In dit artikel gaan we dieper in op de stappen om uw leien dak te ontmossen, evenals de verschillende producten en materialen die u hiervoor nodig hebt. We geven ook tips over hoe u ervoor kunt zorgen dat het mos niet opnieuw op uw dak groeit, zodat u kunt genieten van een schoon en waterdicht dak. Dus als u uw leien dak in topconditie wilt houden, lees dan verder om te leren hoe u het mossen van uw dak kunt voorkomen.

Je wilt het leien dak van je woning, een bedrijfspand of bijvoorbeeld een monumentaal pand zo mooi mogelijk houden. Een flinke uitdaging, daar de kans op mos- en algengroei groot is! Het vormt een groene aanslag op het dak van het pand, welke niet altijd even gemakkelijk te verwijderen is. Mede door het feit, dat op grote hoogte gewerkt moet worden. Iets wat veel mensen niet prettig vinden! Daar komt nog bij, dat mensen vaak niet de benodigde hulpmiddelen hebben voor een leien dak ontmossen. Schakel een professionele dakdekker in voor een leien dak ontmossen, zodat het dak er weer als nieuw uit komt te zien!

Op deze pagina lees je meer over een leien dak ontmossen. Wat maakt het dat het verwijderen van deze groene aanslag op de leien van je dak noodzakelijk is? Welke werkwijze wordt gehanteerd bij de uitvoering van deze klus? Enzovoorts.

leien dak reinigen

Noodzaak van een leien dak ontmossen

Een leien dak ontmossen is om verschillende redenen noodzakelijk. Je wilt er allereerst voor zorgen dat je pand z’n fraaie uitstraling behoudt! Iets waar de groene aanslag door mos en algen bepaald niet aan bijdraagt. Daarbij kunnen de mossen op het leien dak van het pand voor schade zorgen. In het bijzonder wanneer de leien poreus worden. Wortels van de mossen nestelen zich hierbij in de leien en beginnen uit te zetten op het moment dat het gaat vriezen in de winter. Het uitzetten van de mossen maakt dat er scheurtjes in de leien kunnen ontstaan.

Niet iedere mossoort is schadelijk voor de leien op het dak van je pand. Een voorbeeld hiervan is korstmos. Deze soort mos wordt vaak na circa acht tot tien jaar zichtbaar op het dak van het pand. Let op, het gaat hierbij om kunstleien. Heb je een dak met natuurleien? In dat geval zal mos zich vaak pas na vijftien tot zelfs twintig jaar laten zien.

Leien dak met asbest ontmossen

In het verleden werd vaak gekozen voor asbesthoudende leien. Tegenwoordig is het gebruik van deze leien niet meer toegestaan, daar asbest schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Hoe zit dit, wanneer je een leien dak met asbest wilt ontmossen? Het antwoord is simpel: een asbesthoudend leien dak mag niet ontmost worden. Ook een reguliere dakreiniging van een dak met asbest is niet toegestaan. Bij het reinigen van zo’n dak zouden de kleine asbestdeeltjes vrij kunnen komen. Iets wat ertoe leidt dat mensen het risico lopen om ziek te worden.

Wanneer een asbesthoudend dak groen is van algen en mossen, doe je er verstandig aan om de leien te vervangen voor natuurleien of kunstleien zonder asbest. Vervolgens kun je deze leien laten coaten en vervolgens eens in de tien of twintig jaar (afhankelijk van het type leien) laten ontmossen. Een dakdekker kan je meer vertellen over de kosten die het met zich meebrengt en de wijze waarop je de asbesthoudende leien op een veilige manier kunt verwijderen. Ook voor het afvoeren van deze asbesthoudende leien gelden strenge regels.

Werkwijze bij een leien dak ontmossen

Bij een leien dak ontmossen wordt er volgens een vaste werkwijze gewerkt. Onderstaand lichten we de verschillende stappen in dit proces toe.

mos op leien

Stap 1: de voorbereidingen

Voordat begonnen kan worden aan een leien dak ontmossen, is het zaak om de nodige voorbereidingen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan een inventarisatie van de staat van de huidige leien op het dak van je pand. Dit bepaalt onder meer welke methode van reinigen de verstandigste keuze is. Tevens kan het noodzakelijk zijn om het dak eerst goed waterdicht te maken, voordat begonnen wordt aan het reinigen hiervan. Zou het dak niet waterdicht zijn, dan loop je het risico dat er vocht onder de dakbedekking komt.

Naast de staat van de leien, speelt ook het type leien mee. Liggen er op het dak van je pand natuurleien of maak je gebruik van kunstleien? Het is afhankelijk van het type leien dat gebruikt is, welke reinigingsmethode is het beste werkt.

Stap 2: afsluiten van de regenpijp

Om te voorkomen dat het mos en de algen op het dak van je pand straks de afvoer instromen, wordt de regenpijp vaak afgesloten voordat men aan de werkzaamheden begint. Het is over het algemeen voldoende om de regenpijp te bedekken met een stukje plastic of kunststof. Zou het mos in de regenpijp stromen, dan is de kans op verstoppingen in de afvoerleidingen onder het pand onnodig groot. Zeker op sterk vervuilde daken komt vaak veel mos vrij!

Stap 3: een leien dak ontmossen

Nu er een plan gemaakt is voor de aanpak van een leien dak ontmossen, kan begonnen worden aan de uit te voeren werkzaamheden. Vaak wordt er bij een ernstige vervuiling van de leien gekozen voor een schoonmaakmiddel. De voorkeur gaat hierbij altijd uit naar een biologisch middel, om te voorkomen dat het milieu onnodig zwaar belast wordt. Het heeft vaak enige tijd nodig, om het middel goed in het mos te laten trekken.

Op het moment dat het mos los begint te laten, wordt dit middels een hogedrukspuit van het dak verwijderd. Vaak wordt er een speciaal mondstuk gebruikt, om te voorkomen dat er vocht tussen of onder de leien kan komen. Iets wat voor lekkages zou kunnen zorgen.

Stap 4: aanbrengen van een dakcoating

Het is sterk aan te raden om een leien dak ontmossen te combineren met het desinfecteren en coaten van het dak. Het desinfecteren van het dak maakt dat eventuele mossen en algen die nog op de leien zitten gedood worden. Op deze manier voorkom je dat de mos- en algengroei al snel terugkeert.

Nadat het dak goed gedesinfecteerd is, kan deze van een primer worden voorzien. De primer maakt dat de dakcoating straks beter vastgehouden wordt op het dak. De coating is belangrijk om het dak te kunnen beschermen tegen nieuwe vormen van vuil. Mossen en algen zijn er een voorbeeld van.

Stap 5: kleuren van de leien op het dak

Deze vijfde stap is optioneel en vaak afhankelijk van de staat van het leien dak. Wanneer de leien hun oorspronkelijke kleur verloren zijn, kan het interessant zijn om deze opnieuw te laten kleuren. Het kleuren van een leien dak gebeurt tijdens het coaten hiervan. Bij de dakcoating heb je de keuze uit een transparante coating en een coating met kleur. Laat een dakdekker je hierover adviseren, wanneer je overweegt om het leien dak te kleuren.

Prijs van een leien dak ontmossen

prijs leien dak ontmossen

De exacte kosten van een leien dak ontmossen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het type dak wat gereinigd moet worden, de hellingshoek hiervan en de staat van de leien. Ook het type leien dat op het dak gebruikt is speelt mee bij het bepalen van de kosten van een leien dak ontmossen.

Over het algemeen ligt de prijs voor een leien dak ontmossen tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. Zoals eerder al genoemd werd, is het sterk aan te raden om een leien dak ontmossen te combineren met het aanbrengen van een dakcoating. Op deze manier is het dak goed beschermd tegen een nieuwe algen- en mosgroei. De combinatie van een leien dak ontmossen en coaten kost tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter.

Offertes opvragen bij dakdekkers

Om een goed beeld te krijgen van een gemiddelde prijs voor het ontmossen van een leien dak, is het verstandig om bij verschillende dakdekkers een offerte op te vragen. Houd er bij het vergelijken van deze offertes rekening mee, dat niet alleen de prijs belangrijk is. Je wilt ervan verzekerd zijn, dat de klus op professionele en vakkundige wijze wordt uitgevoerd. Let om deze reden ook op de aanwezigheid van eventuele keurmerken. Onder meer het OSB-keurmerk is in bezit van veel dakdekkers. Het toont aan dat een dakdekker kwaliteit levert, wanneer je deze je leien dak laat ontmossen.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap