Dakgoot reinigen of schoonmaken? Belang, Werkwijze & Prijzen [Overzicht]

Een dakgoot is een belangrijk onderdeel van uw dak, en het is essentieel om deze regelmatig te reinigen om ervoor te zorgen dat hij goed blijft functioneren. Als uw dakgoot verstopt raakt met bladeren, vuil en andere verontreinigingen, kan dit leiden tot lekkages en andere problemen die kostbaar kunnen zijn om te repareren. Gelukkig is het reinigen van uw dakgoot een relatief eenvoudig proces dat u zelf kunt doen of dat u kunt laten uitvoeren door een professionele dakdekker. In dit artikel geven we u praktische tips en advies over hoe u uw dakgoot kunt reinigen, zodat u met vertrouwen kunt weten dat uw dakgoot in topconditie is en dat u geen last heeft van lekkages of andere problemen. Van het kiezen van de juiste materialen tot het op de juiste manier opruimen van het vuil, we hebben alle belangrijke aspecten van dakgoot reinigen voor u op een rij gezet.

Een dakgoot reinigen is een klus die je in het verleden wellicht zelf al eens hebt uitgevoerd. Zet de ladder tegen de muur, klim omhoog en schep het vuil uit de dakgoot! Toch is het reinigen van dakgoten niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan een dakgoot onder de zolderruimte van je woning. Het is een stuk hoger, dan wanneer de dakgoot zich ter hoogte van de eerste etage bevindt. In dergelijke situaties is hulp wenselijk bij een dakgoot reinigen.

Op deze pagina lees je meer over hetgeen er komt kijken bij een dakgoot reinigen. Waar is het zo belangrijk om de dakgoot schoon te houden? Welke stappen moet je doorlopen bij het schoonmaken van de dakgoot?

reinigen dakgoten

Belang van dakgoten reinigen

Het belang van het periodiek schoonmaken van de dakgoot is groot. Door de dakgoot te reinigen houd je deze langer mooi en voorkom je schade aan de dakgoot. Denk bijvoorbeeld aan kleine metalen onderdelen die in de dakgoot terecht gekomen zijn. Als de zon fel op de dakgoot schijnt in de zomer, kan het metaal in het materiaal van je dakgoot branden. Het gevolg hiervan is dat er gaten ontstaan en daarmee lekkages. Het vocht loopt vanuit de dakgoot langs de muur naar beneden. Onderweg trekt een deel van het vocht uit de dakgoot in de buitenmuur. In het bijzonder wanneer deze poreus of niet geïmpregneerd is.

dakgoot reinigen

Ook kan het vuil in de dakgoot ertoe leiden dat het gewicht wat op de dakgoot rust sterk toeneemt. In het ergste geval breekt de dakgoot af en moet deze vervangen worden om het water af te kunnen voeren.

Verstopping als gevolg van een volle dakgoot

Een derde risico wat je loopt als de dakgoot niet gereinigd wordt, is een verstopping van de afvoer onder de regenpijp welke op de dakgoot aangesloten is. Het vuil zal in eerste instantie richting de regenpijp stromen en zich vervolgens aan de wanden van de afvoer hechten. De ophoping die hierbij ontstaat wordt steeds groter. Uiteindelijk loopt het water niet meer weg en zal de dakgoot overstromen. Net als bij een lekkage loopt het water langs de buitenmuur, waarmee het voor vochtschade kan zorgen.

verstopte dakgoot schoonmaken

Voorkomen van verstoppingen in de dakgoot

Naast de mogelijkheid om de dakgoot periodiek te reinigen, zijn er verschillende andere manieren om de dakgoot schoon te houden en daarmee hoge kosten voor het herstel van schade aan de dakgoten te voorkomen.

dakgoot schoonmaken

Bladvanger of afscherming voor de dakgoot

Een van de manieren om een verstopping in de afvoer onder de regenpijpen aan de dakgoot tegen te gaan, is het gebruik van een bladvanger. De bladvanger kun je over de regenpijp plaatsen, om zo te voorkomen dat er vuil in de regenpijp stroomt. Je kunt het ook breder aanpakken, door een stuk gaas over de regengoot te spannen. Het gaas of bijvoorbeeld een net voorkomen dat er vuil, zoals bladeren en takjes, in de dakgoot kunnen komen.

dakgoot schoonmaken gereedschap

Voor een dakgootafdekking betaal je circa 7,50 tot 10 euro per meter. Je kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen om zelf een stuk gaas over de dakgoot te spannen. In dit geval ben je goedkoper uit. Hetzelfde geldt voor de bladvangers die over de regenpijp geplaatst kunnen worden. Koop je deze zelf in de bouwmarkt, dan ben je vaak niet meer dan een paar euro kwijt.

Voer periodiek een dakreiniging uit

Een deel van het vuil wat in de dakgoot terecht komt is afkomstig van het dak. Denk bijvoorbeeld aan mossen en algen die op het dak groeien. Gedurende de tijd zal een deel van het mos loslaten en naar beneden richting de dakgoot rollen. Door periodiek een dakreiniging uit te laten voeren, voorkom je dit. Bij een dakreiniging wordt het dak ontmost. Het betekent dat de mossen en algen professioneel verwijderd worden. Tevens kan er hierbij een dakcoating worden aangebracht. Iets wat ertoe leidt dat nieuw vuil zich minder makkelijk aan de dakbedekking zal hechten.

dakgoot laten schoonmaken

Een dakreiniging uit laten voeren en direct een nieuwe dakcoating aan laten brengen kost tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Zelf een dakreiniging uitvoeren en een dakcoating aanbrengen is erg lastig. Professionele hulp is wenselijk om dit op een correcte wijze te laten doen.

Prijs van een dakgoot reinigen

Een dakgoot reinigen is een klus die vaak gecombineerd wordt met andere klussen aan het dak. Denk bijvoorbeeld aan de dakbedekking ontmossen, of het aanbrengen van een nieuwe dakcoating. De exacte kosten voor het schoonvegen van de dakgoot zijn vaak afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte waarop gewerkt wordt, de bereikbaarheid van de dakgoot, enzovoorts. Bij het ene dak is het voldoende om een ladder tegen de woning te plaatsen. Daar waar voor andere dakgoten mogelijk een hoogwerker of stellage vereist is.

dakgoot

Over het algemeen liggen de kosten voor een dakgoot reinigen op circa 4 à 5 euro per meter. Gaat het om verschillende dakgoten, dan zullen de kosten hoger liggen dan wanneer het om een aaneengesloten dakgoot gaat.

Offertes opvragen bij dakdekkers

Dakdekkers helpen je bij het schoonmaken van de dakgoot. Vraag bij verschillende dakdekkers een offerte op, zodat je de prijzen van diverse partijen met elkaar kunt vergelijken. Het toont je daarbij welke partijen een realistische prijs in rekening brengen voor een dakgoot reinigen.

dakgoten offertes

Tip: informeer bij de verschillende dakdekkers over welke keurmerken zij beschikken. Met name het OSB-keurmerk is interessant. Dit keurmerk toont aan dat dakdekkers weten op welke manier zij de verschillende werkzaamheden aan en rondom je dak moeten uitvoeren.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap