Zelf een dak ontmossen: kan ik dit?

Wordt er langzaamaan een groene aanslag zichtbaar op de dakbedekking van je woning? In dat geval kan zelf je dak ontmossen het overwegen waard zijn! Bij het ontmossen van een dak worden, zoals je wellicht al verwachtte, mossen en algen van de dakbedekking verwijderd. De groei van mossen en algen op de dakbedekking is het gevolg van een versleten dakcoating. Deze dakcoating wordt aangebracht na de reiniging van een dak en helpt te voorkomen dat er al snel weer sprake is van mos- en algengroei.

Op deze pagina lees je meer over zelf een dak ontmossen. Waarom is het ontmossen van het dak noodzakelijk? Hoe pak je dit het beste aan? Waarop moet je letten, als je aan de slag gaat met het zelf ontmossen van een dak?

Noodzaak van zelf een dak ontmossen

Zelf een dak ontmossen of hier een dakdekker voor inschakelen is om verschillende redenen noodzakelijk. Allereerst zorgt de mos- en algengroei voor een lelijke groene aanslag op het dak van je woning. Het maakt dat je woning z’n nette, authentieke uitstraling verliest! Daarbij maken de mossen de dakbedekking poreus. Het betekent dat er vocht in de dakbedekking kan trekken. Als het buiten begint te vriezen zet het vocht uit, waardoor er scheurtjes in de dakbedekking ontstaan.

Deze scheurtjes zorgen er niet alleen voor dat de dakbedekking na verloop van tijd vervangen moet worden. Ook maken de scheurtjes dat er vocht bij je dak naar binnen kan komen. De scheurtjes zullen steeds dieper worden, doordat de mossen en algen zich in deze scheuren nestelen.

Aandachtspunten bij zelf een dak ontmossen

Wanneer je zelf een dak ontmossen overweegt zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Bij het ene dak zal het makkelijker zijn om het mos weg te halen, dan bij het anderen. Belangrijk is het om te kijken naar de bereikbaarheid van het dak en dan met name de plekken waar zich de mossen en algen bevinden. Kun je hier een ladder tegen het dak plaatsen? Heb je de mogelijkheid om in de dakgoot te staan, of is deze hier te kwetsbaar voor? Enzovoorts.

Om veilig te werken kan het opbouwen van een stelling tegen de gevel van je woning een goede optie zijn. Op een stelling sta je vaak veiliger, wat de kans op ongelukken sterk verkleint. Werken op grote hoogte is niet zonder risico! De dakbedekking kan bijvoorbeeld al snel glad worden, als je vocht of stoom gebruikt om de mossen en algen te verwijderen.

Neem geen onnodige risico’s bij een dak ontmossen

Wanneer je een heel steil dak hebt, of een dak waar je maar lastig bij kunt komen is het verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen. Een dakdekker helpt je niet alleen bij het ontmossen hiervan. Ook kan de dakdekker een nieuwe dakcoating aanbrengen. Deze dakcoating helpt je te voorkomen dat de mossen en algen al snel terugkeren op je dakbedekking.

Over het algemeen kost de combinatie van een dakreiniging, een dak impregneren en het aanbrengen van een dakcoating tussen de 35 en 45 euro per vierkante meter bij een professionele dakdekker.

Werkwijze bij het ontmossen van een dak

Ben je ervan overtuigd dat je een dak zelf kunt ontmossen? In dat geval is het zaak om aan de slag te gaan. Zelf een dak ontmossen vergt een aantal voorbereidingen. Onderstaand bespreken we het proces welke doorlopen moet worden bij het reinigen van het dak.

Stap 1: de voorbereiding

Bepaal welke hulpmiddelen je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. Bij zelf een dak ontmossen is het verstandig om een anti-mos middel aan te schaffen. Let bij de aanschaf van dit product goed op het type dakbedekking waarop je het middel aan kunt brengen. Kies bij voorkeur voor een biologisch anti-mos middel om het milieu niet onnodig zwaar te belasten.

Stap 2: aanbrengen van het anti-mos middel

Breng het anti-mos middel aan op de dakbedekking. Je kunt dit doen door het middel te vernevelen met een spuit, of door het met een roller op de dakbedekking aan te brengen. Het is afhankelijk van de omstandigheden en het oppervlak wat je behandelt, welke methode het meest geschikt is. Laat het anti-mos middel enige tijd intrekken.

Stap 3: spuit het mos en de algen weg

Nu het anti-mos middel in de groene aanslag op je dakbedekking getrokken is, kun je het vuil wegspoelen. Dit doe je door een hogedrukspuit te gebruiken. Kies bij voorkeur voor een mondstuk waarmee je een schrobbende beweging kunt maken. Kijk vooraf goed, of je dakbedekking bestand is tegen de druk van een hogedrukspuit.

Stap 4: aanbrengen van een impregneermiddel en coating

Op het moment dat het vuil van je dakbedekking verdwenen is, moet deze opnieuw geïmpregneerd worden. Het impregneren van de dakbedekking maakt dat deze minder poreus is. Je kunt het impregneermiddel vernevelen of aanbrengen met een roller. Datzelfde geldt voor het aanbrengen van de dakcoating. Deze dakcoating is noodzakelijk om het dak te beschermen tegen een nieuwe mos- en algengroei.

Tip: je kunt ervoor kiezen om het dak zelf te reinigen, maar het impregneren en coaten hiervan over te laten aan een specialist. Dakdekkers beschikken over de juiste coating om je dakbedekking voor de komende jaren voldoende bescherming te kunnen bieden.

Stap 5: loop de dakgoten na op vuil

Mogelijk is er tijdens het reinigen van het dak vuil in de dakgoot terecht gekomen. Het is verstandig om dit vuil te verwijderen, zodat een verstopping van de regenpijp voorkomen wordt.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap