Dakreiniging in Antwerpen uit laten voeren: hoe en waarom?

Bent u op zoek naar een professionele en betrouwbare dakreiniging in Antwerpen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een uitgebreid scala aan dakreinigingdiensten aan, van het verwijderen van mossen en vuil tot het repareren van lekkages en andere beschadigingen. Ons team van gespecialiseerde dakdekkers heeft jarenlange ervaring met het reinigen van alle soorten daken, van rieten daken tot leien daken en alles daar tussenin. Wij gebruiken alleen de beste producten en materialen om ervoor te zorgen dat uw dak weer glanst en in topconditie is. Bovendien bieden we ook dakonderhoud aan, zodat u met vertrouwen kunt weten dat uw dak beschermd is tegen de elementen en dat u geen last heeft van lekkages of andere problemen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze dakreinigingsdiensten in Antwerpen en laat uw dak weer stralen met professionele zorg.

Bij zichtbare groene aanslag op het dak van je woning kan het laten uitvoeren van een professionele dakreiniging in Antwerpen verstandig zijn. Een dakreiniging geeft het dak z’n authentieke uitstraling terug! Vaak ziet een dak met groene aanslag er bijzonder onverzorgd uit. Tevens kan een groene aanslag voor schade aan de dakbedekking zorgen. Denk bijvoorbeeld aan kleine scheurtjes die in de dakbedekking ontstaan als gevolg van een hogere porositeit. Een dakreiniging in Antwerpen kun je laten uitvoeren door een professionele dakdekker.

Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop zo’n dakreiniging in Antwerpen wordt uitgevoerd. Ook wordt ingegaan op de noodzaak van een dak ontmossen in Antwerpen, de kosten hiervan en de voordelen die het oplevert. Wanneer heb jij het dak van je woning voor het laatst laten reinigen?

dakreiniging Antwerpen

Noodzaak van het laten uitvoeren van een dakreiniging in Antwerpen

Er zijn verschillende redenen die het noodzakelijk maken om periodiek een dakreiniging in Antwerpen uit te laten voeren. Door het jaar heen komt er vuil op de dakbedekking terecht. Denk bijvoorbeeld aan bladeren, sporen van mossen, enzovoorts. Een deel van het vuil zal zich aan de dakbedekking hechten, of zorgen voor een aantasting van de bestaande dakcoating. Deze coating biedt bescherming aan de dakbedekking. Het slijten hiervan maakt dat de groene aanslag op de dakbedekking steeds beter zichtbaar zal worden.

Een groene aanslag zorgt voor een toenemende porositeit van de dakbedekking. De porositeit wordt normaliter verminderd door het dak te impregneren. Vergelijk het met het impregneren van de buitenmuur van je woning. De wortels van mossen en bacteriën als algen trekken in de poreuze dakbedekking. Als het begint te vriezen in de winter zet het vocht in deze mossen uit. De kans op scheurtjes in de dakbedekking neemt hierdoor sterk toe. De scheurtjes maken dat de mossen en algen dieper in de dakbedekking kunnen trekken. Iets wat ertoe leidt dat deze scheuren steeds groter zullen worden.

Het repareren van een sterk beschadigd dak brengt hoge kosten met zich mee. Door de dakbedekking tijdig te onderhouden ga je deze hoge kosten tegen. Niet onbelangrijk: het dak krijgt z’n oorspronkelijke uitstraling terug bij een dakreiniging in Antwerpen.

Voordelen van een dakreiniging in Antwerpen

Het voorkomen van de hoge reparatiekosten en het herstellen van de authentieke uitstraling van het dak zijn slechts twee voorbeelden van voordelen van een dakreiniging in Antwerpen. Denk ook aan het feit, dat een dakreiniging een onnodig hoge energierekening voorkomt. Via de scheuren die in de dakbedekking ontstaan kan er warme lucht uit je woning ontsnappen. De warme lucht is geneigd naar de zolderruimte op te stijgen. Het maakt dat het dak een van de plekken is waar de meeste warmte uit een woning stroomt. Zonde, want het zorgt voor hoge kosten.

Lekkages als gevolg van een groene aanslag

De schade die veroorzaakt wordt door de groene aanslag op de dakbedekking kan er ook toe leiden dat het begint te lekken onder de dakbedekking. Als de scheuren diep genoeg zijn, sijpelt het hemelwater via deze scheurtjes bij je dak naar binnen. Eenmaal binnen is de kans groot dat het vocht in het houtwerk van het dak trekt. Schade aan het houtwerk, vaak in de vorm van houtrot, is niet alleen lastig te herstellen. Ook kan het de stabiliteit van het dak in gevaar brengen. Denk aan houten balken die op breken staan als gevolg van het rottende hout. Reden genoeg om een groene aanslag op de dakbedekking in een zo vroeg mogelijk stadium aan te laten pakken door een professionele dakdekker.

Verstoppingen in de regenpijp

Ook niet onbelangrijk: vuil op de dakbedekking kan leiden tot een verstopping van de regenpijpen en de afvoer waarop deze is aangesloten. Tijdens een hevige regenbui kan een deel van de groene aanslag op het dak richting de dakgoot stromen. Dakdekkers raden sterk aan om altijd voor het gebruik van een bladvanger te kiezen. Zo’n bladvanger kan over de regenpijp geplaatst worden en voorkomt dat het vuil richting de regenpijp stroomt. Houd er rekening mee dat een bladvanger lang niet al het vuil opvangt. Denk aan kleine stukjes mos en hoopjes algen. Eenmaal in de regenpijp blijft het vuil makkelijk aan de wanden hiervan hangen. Het vormt het begin van een verstopping.

Naast een bladvanger kan ook een stuk gaas over de dakgoot helpen om vuil buiten de regenpijpen te houden. Een dakdekker kan je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden. Tevens kan een dakdekker hulp bieden bij dakgoten schoonmaken in Antwerpen.

Beste moment voor een dakreiniging

Verschillende factoren bepalen op welk moment je de dakbedekking schoon zou moeten maken. Een van de meest bepalende factoren hierin is de hoeveelheid zonlicht die het dak krijgt. Valt het dak grotendeels in de schaduw van een bomenpartij rond de woning, dan is de kans op een groene aanslag groot. Niet alleen valt er vanuit deze bomenpartij groen op het dak. Ook gedijen de algen en mossen goed in een schaduwrijke, vaak vochtige omgeving. Op een dak waar veel zonlicht op valt is de kans op een groene aanslag aanzienlijk kleiner. Een dakreiniging in Antwerpen uitvoeren zal zodoende minder snel noodzakelijk zijn.

dak reinigen Antwerpen

Ook het type dakbedekking speelt een rol. Het ene soort dakbedekking is veel minder poreus dan het andere. Een poreuze dakbedekking zal sneller te maken krijgen met een groene aanslag. Mossen en algen kunnen zich goed aan dit type dakbedekking hechten.

Staat van de dakbedekking

Een derde factor om rekening mee te houden is de staat van de dakbedekking. Op het moment dat een poreuze dakbedekking regelmatig geïmpregneerd wordt hoeft de kans op slijtage door een groene aanslag niet heel groot te zijn. Groter is die kans wel, op het moment dat het dak de laatste jaren nauwelijks onderhouden is. Het impregneermiddel en de coating op het dak zullen in dit geval ernstig versleten zijn, waardoor de porositeit van de dakbedekking is toegenomen. Het maakt de kans erg groot dat de mossen en algen zich aan de dakbedekking kunnen hechten.

Kosten voor een dakreiniging in Antwerpen

De kosten voor een dakreiniging zijn van een aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin de dakbedekking vervuild is geraakt door de groene aanslag. Des te meer vervuiling er op de dakbedekking zit. Des te hoger zullen de kosten voor een dakreiniging in Antwerpen logischerwijs ook zijn. Vergelijkbaar hiermee is het type dakbedekking op het dak. Niet ieder schoonmaakmiddel kan voor ieder type dakbedekking gebruikt worden. Soms wordt een anti-mos middel ingezet, terwijl op andere momenten voor bijvoorbeeld het gebruik van stoom wordt gekozen.

Bepalende factoren voor kosten dakreiniging

Niet alleen de mate waarin de dakbedekking vervuild is speelt een rol bij het vaststellen van de kosten voor een dakreiniging in Antwerpen. Een andere bepalende factor is de hoek waarin het dak geplaatst is. Bij een hele steile hoek is het vaak lastiger om het dak schoon te maken. Het brengt grotere risico’s met zich mee voor de dakdekker. Naast de hoek speelt ook de staat van de dakbedekking een rol. Een goed onderhouden dak is vaak makkelijker schoon te maken dan een dak welke door de jaren heen ernstig versleten is geraakt. In dit laatste geval kan het gebruik van een hogedrukreiniger bijvoorbeeld voor extra schade zorgen. Daar waar de hogedrukreiniger bij een goed onderhouden dak wel van pas komt.

Verschillende diensten combineren

Bij een dakreiniging in Antwerpen kun je verschillende diensten met elkaar combineren. Een dak ontmossen in Antwerpen kost over het algemeen tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter. De groene aanslag wordt hierbij van de dakbedekking verwijderd.

ontmossen schuine daken

Aan te raden is het om het verwijderen van de groene aanslag te combineren met een dak impregneren in Antwerpen. De combinatie kost tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter. Na het impregneren van het dak kun je overwegen het dak te coaten in Antwerpen. Het dak schoonmaken, impregneren en coaten kost in totaal tussen de 35 en 45 euro per vierkante meter.

Kosten dakgoot schoonmaken in Antwerpen

Eerder op deze pagina las je al dat het sterk aan te raden is om een dakbedekking reinigen in Antwerpen te combineren met het schoonmaken van de dakgoten. Zou je dit niet doen, dan is het risico op een verstopping in de afvoer onder de regenpijpen relatief groot. Voor een dakgoot reinigen in Antwerpen betaal je vaak tussen de 5 en 10 euro per strekkende meter.

Offertes van dakdekkers vergelijken

Om tot een goede deal te komen voor een professionele dakreiniging in Antwerpen is het verstandig om bij verschillende partijen een offerte op te vragen. Let bij het vergelijken van deze offertes niet alleen op de in rekening gebrachte kosten. Kijk ook eens naar de keurmerken en certificaten waarover een dakdekker beschikt. Dit zegt normaliter iets over de kwaliteit die een dakdekker levert. Zeker bij oudere daken is een professionele aanpak benodigd om onnodige schade aan de dakbedekking tegen te gaan. Vaak vind je online recensies over de wijze van werken van een dakdekker bij een dakreiniging in Antwerpen.

Aan de slag: een dakreiniging in Antwerpen

Er zijn verschillende manieren waarop een dakreiniging in Antwerpen kan worden uitgevoerd. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen een simpele dakreiniging om een lichte vervuiling te kunnen verwijderen, een grondige dakreiniging met het desinfecteren van de dakbedekking en een combinatie van een dak reinigen met dakgoten schoonmaken. Onderstaand lichten we de verschillende mogelijkheden verder toe. Laat een dakdekker je adviseren over hetgeen in jouw situatie noodzakelijk is om het dak schoon te krijgen en schade aan de dakbedekking te voorkomen in de komende periode.

Simpele dakreiniging uit laten voeren

Bij een simpele dakreiniging maakt een dakdekker in Antwerpen vaak gebruik van een hogedrukreiniger. Eerder op deze pagina werd al kort benoemd dat het afhankelijk is van de staat van de dakbedekking, of een hogedrukreiniger gebruikt kan worden. Het voordeel van een hogedrukreiniger is het feit, dat deze vaak verkocht wordt met verschillende mondstukken. Zo kan er een mondstuk gebruikt worden die past bij de staat en het type van de dakbedekking op het dak van je woning.

Nadat er een simpele dakreiniging is uitgevoerd kan het verstandig zijn om het dak te laten impregneren. Het impregneren van de dakbedekking maakt dat de porositeit hiervan afneemt. De kans dat de groene aanslag snel terugkeert is hiermee relatief klein.

Grondige dakreiniging en desinfecteren

Is er sprake van een ernstige vervuiling, een ophoping van een dikke laag algen en mossen? In dat geval kan een grondige dakreiniging noodzakelijk zijn. Bij een grondige dakreiniging gebruikt een dakdekker vaak meer dan slechts een hogedrukreiniger. Het dak zal eerst voorzien worden van een anti-mos middel. Deze middelen worden bijvoorbeeld verneveld aangebracht, of middels een verfroller. Nadat het middel de tijd heeft gehad om in de groene aanslag te trekken, wordt het dak gereinigd met een hogedrukreiniger of een stoomapparaat. Door het dak te stomen, laat het mos en het andere vuil eenvoudig los van de dakbedekking. Met een hogedrukreiniger of tuinslang kan het vuil vervolgens van de dakbedekking gespoten worden.

Nadat de dikste laag met groene aanslag van de dakbedekking verwijderd is, zal een dakdekker het dak desinfecteren. Het desinfecteren van de dakbedekking is noodzakelijk om de laatste algen en sporen van mossen te doden. Doet een dakdekker dit niet, dan bestaat de kans dat de groene aanslag al snel weer terugkeert.

Is het dak helemaal schoon? In dat geval zal een dakdekker het dak impregneren. Zoals je reeds las zal een dak impregneren de porositeit van de dakbedekking verminderen. Een lagere porositeit maakt dat er minder vocht in de dakbedekking trekt. Iets wat de kans op scheuren in de winterperiode sterk verkleint. Daarbij is het voor mossen en algen lastiger om zich aan de dakbedekking te hechten.

Dakreiniging en dakgoten schoonmaken combineren

Het is gebruikelijk dat een dakdekker voor het uitvoeren van een dakreiniging in Antwerpen eerst de regenpijpen afsluit. Het afsluiten van de regenpijpen is noodzakelijk om te voorkomen dat het vuil dat vrijkomt bij een dakreiniging naar de regenpijpen stroomt. De kans op een verstopping zou in dit geval zeer groot zijn. Nadat de dakreiniging is uitgevoerd zullen de dakgoten vol met vuil zitten. Om te voorkomen dat het vuil lang blijft liggen kun je een dakreiniging in Antwerpen combineren met het schoonmaken van de dakgoten.

Beste moment voor dakgoten schoonmaken

Waar eens per jaar of eens per twee à drie jaar een dakreiniging in Antwerpen uitvoeren voldoende is om schade aan de dakbedekking tegen te gaan, moeten dakgoten vaker worden schoongemaakt. Het is verstandig om dakgoten schoonmaken in de herfst en het voorjaar in te plannen. Immers, in de periode rond de herfst zal deze het meest vervuild raken. Bladeren en takken van bomen waaien in de dakgoot en vormen hier het begin van een verstopping. Vaak waaien de bladeren en takken hier nauwelijks nog uit, daar de dakgoten de tijd niet krijgen om volledig op te drogen in de herfst en winter.

Door de dakgoten net voor de herfst schoon te maken, kunnen deze de stroom aan bladeren en takjes aan zonder verstopt te raken. In het voorjaar verwijder je het blad wat in de dakgoot terecht is gekomen, zodat de dakgoot schoon is voor de lente en zomer.

Zelf een dakgoot schoonmaken

Voor een dakgoot schoonmaken heb je lang niet altijd de hulp van een dakdekker nodig. Denk aan een dakgoot welke rond de eerste etage van je woning hangt. Met een ladder kun je hier eenvoudig bij in de buurt komen. Zorg dat de ladder stevig staat, om te voorkomen dat deze weg kan glijden als je omhoog klimt. Er zijn speciale schepjes verkrijgbaar in de bouwmarkt, waarmee je de dakgoten relatief snel leeg kunt halen. Gebruik het blad als compost, of schep het eerst in een emmer.

dakgoten reinigen Antwerpen

Bevindt de dakgoot zich ter hoogte van de zolderruimte van je woning? Kies in dat geval wel voor de hulp van een dakdekker. Werken op grote hoogte brengt risico’s met zich mee. Daarbij vindt niet iedereen het even prettig om op deze hoogte te moeten werken. Een dakdekker beschikt over veilige hulpmiddelen, om ongelukken te kunnen voorkomen tijdens het schoonmaken van de dakgoten.

Plat dak ontmossen in Antwerpen

Een dak ontmossen in Antwerpen is over het algemeen niet alleen noodzakelijk bij een schuin dak. Ook een plat dak ontmossen kan verstandig zijn. Mossen en algen die vanuit bomen op het platte dak terechtkomen hechten zich relatief makkelijk aan een bitumen dakbedekking. Mede door het feit, dat een bitumen dakbedekking nooit volledig egaal is en over kleine uitsteeksels beschikt. Daar komt bij dat vuil op een plat dak langer blijft liggen. Evenals dat het hier vaak vochtiger is. Zeker, wanneer het dak niet afloopt richting de regenpijp. Mossen en algen gedijen goed op een vochtige plek, zoals een plat dak.

mos verwijderen

Hoewel de kans op een groene aanslag bij een plat dak mogelijk iets groter is, kan de groene aanslag ook sneller verwijderd worden. Over het algemeen is een plat dak makkelijker te bereiken voor een dakdekker. Mede doordat het platte dak minder hoog is.

dak ontmossen Antwerpen

Kans op lekkages groot bij plat dak ontmossen

Onderschat een plat dak ontmossen in Antwerpen niet! De meeste soorten dakbedekking die op platte daken gebruikt worden zijn gevoelig voor lekkages. Lopen op een bitumen dakbedekking kan er bijvoorbeeld toe leiden, dat er kleine scheurtjes ontstaan. Via deze scheurtjes loopt er water bij het dak naar binnen. Het relatief grote risico op lekkages bij een plat dak schoonmaken maakt dat het verstandig is om hier een professional voor in te schakelen.

Geef bij het opvragen van offertes bij dakdekkers aan, dat er sprake is van een plat dak. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat een dakdekker hier de juiste prijs voor in rekening brengt. Vaak is een plat dak ontmossen in Antwerpen iets goedkoper dan het ontmossen van een schuin dak.

Dak coaten in Antwerpen na een dakreiniging

Reeds werd ingezoomd op de verschillende werkzaamheden die onderdeel uitmaken van een dakreiniging in Antwerpen. Een stap is hierin nog niet genoemd, namelijk: een dak coaten. Een dak coaten in Antwerpen kan om verschillende redenen het overwegen waard zijn. Het impregneermiddel wat op de dakbedekking wordt aangebracht maakt dat de porositeit hiervan afneemt. Een dak impregneren voorkomt echter niet volledig dat vuil zich aan de dakbedekking kan hechten. Een dak coaten vormt hier de oplossing voor. De dakcoating is een extra beschermende laag, welke aangebracht wordt nadat het dak geïmpregneerd is. Een dak coaten zonder deze eerst te impregneren wordt vaak afgeraden, daar het effect van de dakcoating in dit geval veel kleiner is. De hoge porositeit van de dakbedekking maakt dat een deel van de dakcoating door de dakbedekking wordt opgenomen, waarmee de beschermende werking hiervan afneemt.

Dak coaten om dakbedekking andere kleur te geven

Naast de mogelijkheid om een dak te coaten zodat deze beter beschermd is tegen vervuiling, kan een dak coaten ook een optie zijn als je de dakbedekking een andere kleur wilt geven. Een dak coaten kan interessant zijn wanneer je de rode of oranje dakpannen op het dak van je woning wilt vervangen voor zwarte dakpannen. Het voorkomt dat je de volledige dakbedekking moet vernieuwen. Vergelijk het met het opnieuw spuiten van de frontjes van keukenkastjes! Een goedkope renovatie van het dak.

dakcoating Antwerpen

Houd er rekening mee, dat de coating op de dakbedekking net als de oorspronkelijke kleur hiervan zal slijten. Het maakt de dakcoating eens in de zoveel tijd opnieuw zal moeten worden aangebracht. Combineer dit met een volgende dakreiniging in Antwerpen. Een dakdekker kan je meer vertellen over de voordelen van een dakcoating en de mogelijkheden die je hierbij hebt.

Asbesthoudende daken ontmossen in Antwerpen

Zeker bij oudere woningen kan het voorkomen dat de dakbedekking asbesthoudend is. Een asbesthoudend dak reinigen in Antwerpen wordt vaak niet gedaan, daar het te grote risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van een dakdekker en omwonenden. Bij het uitvoeren van een dakreiniging aan en asbesthoudend dak loopt men het risico dat er kleine asbestvezels loskomen van de dakbedekking. In het bijzonder vanwege het feit dat asbesthoudende daken vaak al oudere zijn. Bij moderne huizen mag geen asbest meer in de dakbedekking verwerkt worden.

Om een asbesthoudend dak te kunnen onderhouden is het verstandig om het asbest eerst te laten verwijderen en saneren. Er zijn professionele partijen die je hierbij kunnen helpen en het asbest tevens afvoeren. Laat een dakdekker vervolgens een nieuwe dakbedekking op het dak aanbrengen. Deze nieuwe dakbedekking kun je periodiek van een dakreiniging laten voorzien. Zo blijft deze langer mooi en hoeft het dak minder snel vervangen te worden!

Zelf een dakreiniging in Antwerpen uitvoeren

Wellicht heb je al eens overwogen om een dakreiniging in Antwerpen zelf uit te voeren. De stappen die eerder op deze pagina genoemd werden zou je zelf op kunnen volgen. Onderschat het reinigen van een dak echter niet! Net als bij het reinigen van de dakgoten moet op een grote hoogte gewerkt worden. Het is in sommige gevallen noodzakelijk om een kleine steiger op te bouwen, voordat begonnen kan worden aan de reiniging van het dak. Daarbij zal vrijwel altijd op het dak zelf gewerkt moeten worden, om bij de hogere delen hiervan te kunnen komen.

Gebruik van een anti-mos middel

Wanneer je een anti-mos middel gebruikt om het vuil los te krijgen van de dakbedekking, is het verstandig om dit met een gifspuit of bijvoorbeeld een verfroller aan te brengen. Let bij de aankoop van een anti-mos middel goed op het type dakbedekking waarvoor het middel geschikt is. Niet ieder anti-mos middel kan namelijk op ieder type dakbedekking worden aangebracht. De kans op schade aan de dakbedekking is hierbij groot. Op de verpakking van het anti-mos middel lees je op welke wijze het middel kan worden aangebracht en in welke concentratie je dit gebruikt.

Impregneermiddel en coating aanbrengen

Net als voor het anti-mos middel geldt ook voor het impregneermiddel en de coating dat je dit het beste aan kunt brengen met een verfroller of een gifspuit. Een gifspuit biedt het voordeel dat je direct een groot oppervlak bestrijkt. Lees voor de aankoop van deze middelen goed of ze geschikt zijn voor het type dakbedekking waarop je het middel aanbrengt. Het voorkomt schade aan je dak en dakbedekking.

dakreiniger Antwerpen

Vraag offertes op bij dakdekkers

Het is sterk aan te raden om altijd een aantal gratis offertes bij dakdekkers op te vragen. Deze offertes zijn vrijblijvend en geven je een goed beeld van de kosten die een professionele dakreiniging in Antwerpen met zich meebrengt. Op deze wijze voorkom je dat je zelf een groot risico loopt op lichamelijk letsel, terwijl de kosten voor een professionele uitvoering sterk mee blijken te vallen.

Vergeet niet dat het huren van een steiger en de aankoop van een anti-mos middel, impregneermiddel en coating vaak ook niet goedkoop is. Mogelijk blijkt na een berekening van de kosten dat het inschakelen van een dakdekker nauwelijks duurder is. In zo’n geval is het altijd aan te raden om voor de professional te kiezen. Je kunt de offertes van verschillende dakdekkers direct aanvragen. Laat hen je ook adviseren over hetgeen in jouw situatie de beste aanpak is om het dak schoon te krijgen.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap