Dak ontmossen: werkwijzen & prijs per vierkante meter

Dak ontmossen

Vormt er zich een groene aanslag op het dak van je woning? Vaak is een groene aanslag het gevolg van algen- en mosgroei. Het verwijderen van deze groene aanslag is niet eenvoudig, daar je als particulier vaak niet over de benodigde hulpmiddelen beschikt. Ook het werken op grote hoogte maakt het dak ontmossen bepaald niet eenvoudig. Een professionele dakdekker kan hulp bieden bij het verwijderen van mos op je dakbedekking. Op deze pagina lees je meer over een dak ontmossen, de kosten die het met zich meebrengt en de nut en noodzaak hiervan.

Noodzaak van een dak ontmossen

mos verwijderen van het dak

Een dak ontmossen kan om verschillende redenen noodzakelijk zijn. Denk allereerst aan het feit, dat het ontmossen van het dak de woning een fraaie, hygiënische uitstraling geeft! Het is vaak geen gezicht, wanneer het dak groen is van algen en mos. Het feit dat een schoon dak je woning een mooie uitstraling geeft is slechts een van de redenen om voor een dak ontmossen te kiezen. Onderstaand zetten we een aantal andere belangrijke redenen op een rijtje:

Voorkom schade aan de dakbedekking

Mos heeft de neiging om voor kleine scheurtjes in de dakbedekking te zorgen. Dit valt te verklaren door het feit, dat mos de dakbedekking poreus maakt. Als het buiten kouder begint te worden zet het vocht in de mosgroei op het dak uit, waardoor de scheurtjes steeds groter worden. Vaak bevinden de scheurtjes zich onder het mos, waardoor deze niet direct zichtbaar zijn. Naarmate de scheurtjes groter worden, is het steeds lastiger om de schade te herstellen.

Lekkages als gevolg van scheuren

Dak met mos

De scheuren die door mos veroorzaakt worden leiden er uiteindelijk toe, dat het zal gaan lekken onder de dakbedekking. Via de scheurtjes trekt er vocht bij de woning naar binnen. Houd er rekening mee, dat het vocht in de houten balken onder de dakbedekking kan trekken. Iets wat mogelijk leidt tot houtrot. Het herstellen van houtrot is lastig en kost veel tijd. In sommige gevallen moeten volledige houten balken vervangen worden.

Hoger energieverbruik door scheuren

Via de scheuren die als gevolg van het mos in de dakbedekking ontstaan kan warme lucht de woning verlaten. Dit betekent dat het energieverbruik toe zal nemen, naarmate er meer mos op het dak van je woning groeit. Doordat warme lucht opstijgt, zal veel warme lucht de woning via het dak verlaten.

Verleng de levensduur van je dakbedekking

Niet alleen leiden de scheurtjes in de dakbedekking ertoe dat er lekkages kunnen ontstaan. Ook is de schade aan de dakbedekking zelf niet altijd even gemakkelijk te herstellen. Door een dak te ontmossen kan de levensduur van de dakbedekking verlengd worden. Het vervangen van de dakbedekking wordt zodoende minder snel noodzakelijk. Iets wat een flinke financiële besparing oplevert!

Werkwijze bij een dak ontmossen

ontmossen van daken

Het ontmossen van een dak bestaat uit verschillende fases. Onderstaand lichten we de verschillende stappen kort voor je toe.

Stap 1: de voorbereidingen

Standaard begint een dakdekker met een aantal voorbereidende stappen. Hierbij kijkt een dakdekker bijvoorbeeld naar de staat van het dak, de ruimte die een dakdekker heeft om de werkzaamheden uit te voeren, de benodigde materialen, enzovoorts. Zorg dat je objecten die in de weg kunnen staan vooraf verwijdert. Zo heeft de dakdekker alle ruimte om het dak vakkundig te ontmossen.

Stap 2: afsluiten van de waterafvoer

Dak reinigen mos

Je wilt voorkomen dat het vuil wat straks van het dak komt in de afvoer onder de regenpijp terecht komt. Om deze reden wordt de waterafvoer in de meeste gevallen afgesloten, voordat een dakdekker aan de slag gaat. Er wordt bijvoorbeeld een stukje plastic of kunststof over de regenpijp geplaatst. Zou het mos in de regenpijp stromen, dan loop je een onnodig groot risico op een verstopping in de afvoer.

Stap 3: verwijderen van het mos

dak ontmossen met hogedrukreiniger

Nu de voorbereidende stappen getroffen zijn, kan de dakdekker aan de slag gaan met het verwijderen van het mos en algen op het dak. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, waarmee het verwijderen van mos relatief eenvoudig wordt. Daarbij maakt men vaak gebruik van een hogedrukreiniger of bijvoorbeeld een hulpmiddel waarmee stoom gegenereerd kan worden. Stoom leidt ertoe dat het mos makkelijker loskomt van de dakbedekking.

Tip: houd er rekening mee dat het per type dakbedekking verschilt, hoe de mosgroei het beste verwijderd kan worden. Hierin speelt ook de staat van de huidige dakbedekking mee. Bij een wat oudere dakbedekking of een dakbedekking welke poreus is, zal het gebruik van een hogedrukspuit minder geschikt zijn.

Stap 4: aanbrengen van coating op het dak

Voorkom dat de mos- en algengroei al snel terugkeert op je dakbedekking. Met name delen van het dak die een groot deel van de dag in de schaduw staan, zijn gevoelig voor de groei van mossen en algen. Je voorkomt het door een coating op de dakbedekking aan te brengen. Deze coating vormt een beschermende laag over de dakbedekking, waardoor mossen en algen minder snel aan de dakbedekking hechten. Vaak wordt het aanbrengen van zo’n coating gecombineerd met het aanbrengen van een primer. De primer maakt dat de dakcoating effectiever is.

Prijs voor een dak ontmossen

De kosten voor een dak ontmossen verschillen sterk per dakdekker. Daarbij spelen ook andere factoren een rol in het vaststellen van de prijs voor het reinigen van je dakbedekking. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de dakbedekking, het type dakbedekking op het dak van je woning, het formaat van het dak en de hellingshoek waarin deze op je woning geplaatst is, enzovoorts. In sommige gevallen heeft een dakdekker speciale hulpmiddelen nodig om het mos goed van je dak te kunnen verwijderen. Het leidt ertoe dat de kosten van een dak ontmossen hoger uitvallen.

Gemiddeld genomen kost een dak ontmossen tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. Je kunt ervoor kiezen om het ontmossen van het dak te combineren met het aanbrengen van een dakcoating.

rieten dak ontmossen

Offertes opvragen bij verschillende dakdekkers

Om een dak ontmossen tegen een eerlijke prijs te kunnen laten doen, is het verstandig om bij verschillende partijen een offerte op te vragen. Let bij het vergelijken van deze offertes niet alleen op de door een dakdekker geboden prijs. Kijk ook naar de ervaring die een dakdekker heeft en de keurmerken waarover deze beschikt. Heeft een dakdekker bijvoorbeeld het OSB-keurmerk? In dat geval mag je ervan uitgaan dat de dakdekker kwaliteit levert bij het ontmossen van de dakbedekking.

Zelf een dak ontmossen

Naast de mogelijkheid om een professional in te schakelen voor een dak ontmossen, zou je ook zelf aan de slag kunnen gaan. Houd er hierbij rekening mee, dat een dak ontmossen om verschillende redenen niet eenvoudig is. Er moet op grote hoogte gewerkt worden, waar niet iedereen even behendig in is. Daarbij heeft niet iedereen de juiste hulpmiddelen om tot deze hoogte te kunnen komen. Kies je voor het gebruik van een hoogwerker, een ladder of bijvoorbeeld een losse steiger? Bovenal wil je de kans op ongelukken tijdens het ontmossen van het dak tot een minimum beperken!

Tevens zijn er verschillende anti-mos producten verkrijgbaar. Het is afhankelijk van het type dakbedekking dat je hebt en de hulpmiddelen die je gebruikt om het mos te verwijderen, welke van deze anti-mos producten het meest effectief zal zijn. Laat je hier goed over informeren, voordat je een anti-mos product op je dakbedekking aanbrengt.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap