Dakbedekking: het materiaal waarmee het dak is bedekt, zoals pannen of dakleer.

Of het nu gaat om een nieuw dak of het vervangen van een bestaand dak, de keuze van de juiste dakbedekking is een belangrijke beslissing. Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, van leien daken tot rieten daken en van dakpannen tot bitumineuze dakbedekking. Elke optie heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, en het is belangrijk om de juiste dakbedekking te kiezen die het beste aansluit bij uw specifieke dak en uw wensen. In dit artikel geven we u informatie over de verschillende soorten dakbedekking die beschikbaar zijn, inclusief hun specifieke eigenschappen en voordelen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. We geven ook tips over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw dakbedekking in topconditie blijft, zodat u kunt genieten van een waterdicht en beschermd dak. Als u op zoek bent naar de juiste dakbedekking voor uw dak, lees dan verder om te leren over de verschillende opties die beschikbaar zijn.

Er zijn verschillende dakbedekkingen. Van de meest voorkomende, zoals dakpannen of leien, tot de meer ecologische of "atypische". Heb je ooit gehoord van een shingle dak of een groen dak? We leggen de bijzonderheden van elk van deze bekledingen uit!

De meest voorkomende dakbedekkingen

dakbedekkingen

Dakpannen en leien behoren tot de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen.

Dakpannen

dakpannen

Kleidakpannen variëren van rode tot grijze en oranje tinten. Ze hebben het voordeel dat ze isolerend en brandwerend zijn. Dit maakt kleidakpannen bijzonder geschikt voor regio's met droog weer en brandgevaar. Het is ook een duurzaam materiaal met een levensduur van ongeveer 50 jaar. De pannen zijn verkrijgbaar in vele vormen en kunnen op alle soorten daken worden geïnstalleerd, en het is ook mogelijk om er fotovoltaïsche panelen op aan te brengen.

Het gewicht van de dakpannen is relatief zwaar en het is belangrijk om uw dak elk jaar te laten controleren op mos, korstmos en koolwaterstoffen. Deze ingrepen moeten door een vakman worden uitgevoerd om de veiligheidsmaatregelen te respecteren en uw dak niet te beschadigen.

Leien daken

Er zijn veel leien daken in Bretagne, de Ardennen, de Loire en het Centraal Massief. Er zijn natuurlijke leien, gemaakt van gesteente, maar ook kunstmatige leien, die vezelcementleien worden genoemd. Deze laatste hebben dezelfde eigenschappen als natuurlijke leisteen, maar hun levensduur is beperkter (ongeveer 30 jaar). Leisteen is het materiaal bij uitstek als u een steil dak hebt en uw huis wat charme en karakter wilt geven. Dit materiaal heeft enkele interessante kenmerken. Ten eerste is leisteen esthetisch aantrekkelijk en verandert de kleur ervan niet in de loop der tijd. Het is ook een milieuvriendelijk materiaal met een levensduur van ongeveer 100 jaar. Ten slotte is het isolerend en bestand tegen regen en vorst.

Houd er echter rekening mee dat de installatie van uw leien dak de diensten van een vakman vereist, aangezien dit speciale technische vaardigheden vereist. Ook het onderhoud van uw dakbedekking zal door specialisten moeten worden uitgevoerd vanwege de specifieke schoonmaakmiddelen en de bijzondere techniek die moet worden gebruikt om de dakpannen niet te beschadigen.

Ecologische dakbedekkingen

Door te kiezen voor een groene dakbedekking of een dak met fotovoltaïsche panelen kunt u energie besparen.

Groene daken

Moderne en trendy groene daken zijn de laatste jaren in opkomst. Dit zijn plantages op uw dak, versterkt door een waterafvoersysteem. Deze natuurlijke en ecologische daken zorgen voor een goede isolatie en brengen kleur en begroeiing in uw huis. U moet echter zorgen voor regelmatig onderhoud van uw planten en u moet er ook rekening mee houden dat dit type dakbedekking niet geschikt is voor dakhellingen van meer dan 45 graden.

Fotovoltaïsche panelen

Dit is een van de laatste innovaties in dakbedekking. Met in een pannendak geïntegreerde fotovoltaïsche panelen kan zonne-energie worden omgezet in elektriciteit en dus geld worden bespaard. De levensduur van fotovoltaïsche panelen varieert tussen 15 en 30 jaar en het rendement kan interessant zijn afhankelijk van het type blootstelling van uw huis.

Rieten daken

Rieten daken, die dateren uit de 17e eeuw, zijn nog steeds aanwezig in het Franse landschap. Deze bedekking is gemaakt van stengels tarwe, rogge, riet, heide, biezen of brem. Een rieten dak heeft een aantal interessante eigenschappen, te beginnen met het feit dat het ongevoelig is voor vorst, hagel en sneeuw. Het is ook een goede thermische en akoestische isolator. Ten slotte is riet een milieuvriendelijk materiaal met een levensduur van ongeveer 50 jaar. Voordat u dit type dakbedekking aanbrengt, moet u zich ervan vergewissen dat de helling van uw dak ten minste 40 graden bedraagt en dat u de planten op deze bedekking regelmatig kunt onderhouden.

Andere soorten materialen

Er zijn andere, minder bekende materialen die kunnen worden gekozen voor uw dak.

Metalen dakbedekking

metalen dak

Metalen daken omvatten zink en staal. Zink is sterk, licht en duurzaam, met een levensduur van ongeveer 100 jaar. Dit soort materiaal biedt echter geen voordelen voor het thermische of akoestische comfort van uw woning. Staal daarentegen heeft interessante eigenschappen op het gebied van waterdichtheid en is bestand tegen mos en schimmels. Het is echter noodzakelijk een goed geïsoleerd en geventileerd huis te hebben, aangezien dit materiaal geen warmte-isolatie heeft.

Teerdaken

Teer dakbedekking heeft de voorkeur voor platte daken. Het is brandwerend en waterdicht en vergt weinig onderhoud. Anderzijds heeft het een beperkte levensduur, ongeveer 15 tot 25 jaar. Een alternatief voor teer is shingle, dat bestaat uit een plaat bitumen versterkt met glasvezel. Shingle imiteert het uiterlijk van leisteen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. U moet echter weten dat dit materiaal geen isolerende eigenschappen heeft.

U kent nu alle soorten materialen die beschikbaar zijn voor uw dak. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak, lees dan ons artikel over dakreiniging!

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap