Dakreiniging: Werkwijze, realisaties & prijs dak reinigen?

Laat een professionele dakreiniging uitvoeren om je dak weer als nieuw te laten lijken! Een dakreiniging draagt niet alleen bij aan de uitstraling van het dak, maar ook aan het voorkomen van schade aan de dakbedekking. Vuil wat op het dak blijft liggen kan voor kleine scheurtjes en barstjes in een bitumen dakbedekking zorgen, een groene aanslag op betonnen dakpannen, enzovoorts. Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop een dakreiniging wordt uitgevoerd en de kosten die het met zich meebrengt.

dakreiniging voor en na

Verschillende vormen van een dakreiniging

Een dakreiniging kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het dak te ontmossen. Ook het coaten van een dak kan een optie zijn, bij het uitvoeren van onderhoud aan de dakbedekking. Het aanbrengen van een dakcoating verkleint de kans op een ernstige slijtage aan de dakbedekking. Een derde optie is een algemene reiniging van het dak. Groene aanslag wordt verwijderd, evenals ander vuil. Tot slot is het verstandig om een dakreiniging te combineren met het legen van de goten rondom het dak. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een verstopping in de regenpijp of de afvoer waarop deze aangesloten is.

toren dak reinigen

Dak ontmossen bij een reiniging

ontmossen van daken

Door de tijd heen kan er zich een groene aanslag op het dak van je woning vormen. Vaak gaat het hierbij om een combinatie van algen en mos. Mos kan schadelijk zijn voor de dakbedekking, daar het groen voor kleine scheurtjes in de dakbedekking zorgt. Via deze scheurtjes kan er vocht bij je woning naar binnen komen. Iets wat voor een ernstige schade kan zorgen aan de houten constructie onder de dakbedekking. Je dak ontmossen helpt dit te voorkomen.

Aanbrengen van een dakcoating

dakreiniging dak coaten

Net als op de buitenmuur van je woning, kun je ook het dak van een coating voorzien. Deze coating vormt een beschermende laag over de dakbedekking. De kans dat er in de komende jaren algen- of mosgroei optreedt is hierdoor klein. Het aanbrengen van een dakcoating gebeurt na het reinigen hiervan. Zou je een coating aanbrengen op een vuil dak, dan werkt het averechts.

Algemene reiniging van het dak

dak reinigen

Een derde optie is een algemene reiniging van het dak. Handig, wanneer je voornemens bent om een dakcoating aan te brengen. Bij een algemene reiniging wordt het mos en ander vuil van je dak verwijderd. Vaak maakt men bij zo’n algemene dakreiniging gebruik van een combinatie van stoom en water. Stoom zorgt dat het vuil makkelijk loskomt van de dakbedekking. Laat een dakdekker bij een algemene dakreiniging altijd controleren of er sprake is van slijtage aan de dakbedekking op het dak van je woning. Zo kun je dit tijdig (laten) herstellen.

Dakgoten legen en schoonmaken

dakreiniging dakgoot reinigen

Eerder las je al dat het belangrijk is om de goten rondom het dak van je woning periodiek schoon te laten maken. De dakgoten legen is geen fijne klus, daar dit vaak op grote hoogte moet worden uitgevoerd. Een dakdekker kan je helpen! Bij het reinigen van de dakgoot wordt deze niet alleen geleegd, maar zal ook vuil verwijderd worden. Denk bijvoorbeeld aan mos, dat zich aan de dakgoot gehecht heeft.

Tip: een dakgoot legen moet zo snel mogelijk gebeuren, wanneer je een spijker of ander metaal in de dakgoot ziet liggen. Deze metalen kunnen door de dakgoot branden als de zon er een aantal dagen fel op staat.

Werkwijze bij een dakreiniging

Een dakreiniging uitvoeren bestaat uit verschillende stappen. Onderstaand lichten we de stappen kort voor je toe, zodat je weet wat je kunt verwachten als je een professionele dakdekker inschakelt voor een dakreiniging.

Stap 1: de voorbereiding

De eerste stap is gericht op het in kaart brengen van de uit te voeren werkzaamheden. Moet het volledige dag gereinigd worden, of gaat het om een lokale reiniging? Op plekken waar veel schaduw op het dak valt, is de kans op mosvorming groter dan op plekken waar de zon vrij spel heeft.

Stap 2: juiste materialen verzamelen

Je wilt voorkomen dat het dak beschadigd raakt tijdens het uitvoeren van een dakreiniging. Om hierin te voorzien beoordeelt de dakdekker welke materialen benodigd zijn voor de reiniging van de dakbedekking. De ene keer wordt gekozen voor een hogedrukspuit, een andere keer voor het gebruik van stoom.

Stap 3: vuil van het dak verwijderen

De dakdekker is klaar om het dak op te gaan! Met de verzamelde materialen wordt het vuil van de dakbedekking verwijderd. Op het moment dat het dak goed schoon is, laat men deze drogen.

Stap 4: aanbrengen beschermende dakcoating

Op het moment dat het dak goed droog is, kan begonnen worden aan het aanbrengen van een beschermende laag; de dakcoating. Met een dakcoating voorkom je dat er al snel nieuwe aanslag op het dak ontstaat. Tevens verkleint het de kans op lekkages.

Prijs van een dakreiniging

dak reinigen prijs
Type reinigingPrijs/m²
Dakreiniging en ontmossing€9 - €15
Reiniging en ontmossing incl. coating€30 - €45

Een dakreiniging hoeft niet duur te zijn! In het bijzonder wanneer je bedenkt, dat de kosten voor het vervangen van de dakbedekking nog veel hoger liggen. Het vervangen van de dakbedekking wordt mogelijk noodzakelijk als het onderhoud aan de dakbedekking niet tijdig wordt uitgevoerd.

Voor een algemene dakreiniging waarbij het dak ook vrijgemaakt wordt van mos, betaal je normaliter tussen de 5 en 20 euro per vierkante meter. Het is afhankelijk van het type dak dat je hebt en het materiaal waarmee deze bekleed is, hoeveel een dakreiniging exact kost. Het verschilt per type dakbedekking hoe dit het beste gereinigd kan worden door een dakdekker.

Kosten dakreiniging en dakcoating

Wanneer je een dakreiniging combineert met het aanbrengen van een dakcoating ligt de prijs logischerwijs hoger. Voor een combinatie van een dakreiniging en dakcoating betaal je gemiddeld tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.

dakreiniging

Offertes aanvragen bij dakdekkers

Het is verstandig om bij verschillende dakdekkers in de buurt een offerte op te vragen voor het reinigen van je dak. Op deze manier kun je de prijzen van verschillende partijen met elkaar vergelijken en vind je al snel de goedkoopste oplossing.

Wanneer je de offertes van verschillende dakdekkers vergelijkt, is het verstandig te kijken naar het keurmerk waarover een dakdekker beschikt. Kies bij voorkeur voor een dakdekker met het OSB-keurmerk.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap