Dakbescherming: het toepassen van maatregelen om het dak te beschermen

Of het nu gaat om een plat dak, een schuin dak of een dak van een ander materiaal, dakbescherming is essentieel om ervoor te zorgen dat uw dak in topconditie blijft en om te voorkomen dat lekkages en andere problemen optreden. Er zijn verschillende manieren waarop u uw dak kunt beschermen, zoals het aanbrengen van een impregnatiebehandeling of het installeren van een dakoverkapping. Maar welke dakbescherming is het meest geschikt voor uw specifieke dak? En hoe kunt u ervoor zorgen dat uw dak na het aanbrengen van de bescherming in topconditie blijft? In dit artikel geven we u praktische tips en advies over dakbescherming, zodat u met vertrouwen kunt weten dat uw dak beschermd is tegen de elementen en dat u geen last heeft van lekkages of andere problemen. Van het kiezen van de juiste bescherming tot het op de juiste manier aanbrengen ervan, we hebben alle belangrijke aspecten van dakbescherming voor u op een rij gezet.

Mos, schimmel, waterinfiltratie en verwering zijn de belangrijkste vijanden van daken. Daken worden vaak behandeld om bestand te zijn tegen deze verschillende aantastingsfactoren, maar de bescherming die erop wordt aangebracht is niet altijd duurzaam.

Na gemiddeld 10 tot 15 jaar begint het dak te verslechteren of moeten de beschermende behandelingen worden vernieuwd.

Welke bescherming is nodig om de dakbedekking duurzaam te maken?

dakbescherming

Reiniging is de eerste methode van dakbescherming

De beste manier om een onbehandeld dak te beschermen is het regelmatig te reinigen. Dit betekent dat een of twee keer per jaar een borstel, een grote hoeveelheid water en een reinigingsmiddel (dat de dakbedekking niet aantast) moeten worden gebruikt om het te reinigen. In sommige gevallen kan hiervoor een Karcher-drukreiniger worden gebruikt.

Maar omdat het niet altijd gemakkelijk is om op het dak te komen, is het in dit geval raadzaam om een vakman in te schakelen en een prijsopgave te vragen; de gemiddelde kosten per m2 van een dakreiniging bedragen 20€.

Het doel is om het dak te ontdoen van al het puin dat zich in de afgelopen maanden heeft opgehoopt. Vogelnesten, vroege mosgroei en stof moeten worden verwijderd, anders bevorderen ze de groei van schimmel en mos als ze onder de sneeuw vastzitten.

Anti-mos bescherming, de ultieme remedie tegen mos en korstmossen

Als het dak is aangetast door mos, korstmos en andere gevaarlijke micro-organismen, is het essentieel om een anti-mosbehandeling toe te passen. Antifoam is een product dat mossen en soortgelijke planten uitdroogt en voorkomt dat ze opnieuw aangroeien.

Er zijn verschillende soorten, maar om het dak niet te beschadigen of te verzwakken, is het raadzaam een organisch antimosmiddel te gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant om het aan te brengen.

Curatieve mosverwijdering van het dak kost gemiddeld 30 euro per vierkante meter, daarom verdient het de voorkeur de preventieve behandeling uit te voeren voor wel 5 keer minder.

Opmerking: Anti-moss producten worden vaak toegepast bij droog weer en moeten minstens 24 uur werken, zo niet langer. Vele zijn no-rinse producten, wat de taak van de reiniger vereenvoudigt. Zet ze gewoon op en laat de eerste regens het dak schoonmaken.

Waterafstotende behandeling, de duurzame oplossing voor dakbescherming

Vocht doet daken geen goed. Hoewel het de dakbedekking niet rechtstreeks aantast, bevordert het de groei van mos en andere micro-organismen. Gelukkig is er een langdurig tegengif: waterafstotend.

Waterafstotend is een stof die het dak helpt het opgehoopte water sneller af te voeren door de verdamping te bevorderen. Tegelijkertijd bevestigt het chemische elementen aan het dak die het versterken en waterdicht maken.

Een dak waterdicht maken

Er bestaan specifieke behandelingen voor het waterdicht maken van elk type dak: dakpannen, shingles, vezelcement, enz. Deze producten zijn echter vaak niet gemakkelijk te hanteren en het is beter een vakman te vragen ze te komen aanbrengen.

Hier zijn de te volgen regels:

  • Waterafstotend middel moet worden aangebracht op een schoon en droog dak. Als het dak vuil is en bedekt met mos, moet het eerst grondig worden gereinigd.
  • Waterafstotend middel wordt gewoonlijk in 2 lagen aangebracht met een speciale sproeier, waarbij elke laag binnen 10 minuten wordt aangebracht, met minimaal een uur tussen de 2 lagen.

Kosten voor het aanbrengen van een waterdichte behandeling van het dak door een vakman

Als u uw eigen waterdichting wilt aanbrengen, is dat niet onmogelijk. De kosten van de behandeling bedragen 7 euro per liter voor een waterafstotend middel en ongeveer 6 euro per liter voor een waterafstotend middel op filmbasis.

Als u echter een professional inschakelt voor een volledige behandeling (verwijderen van mos en aanbrengen van een waterafstotend middel), bedragen de kosten tussen 10 en 20 euro per vierkante meter.

Praktische tips voor dakbescherming en een duurzaam dak

De ideale manier om problemen met uw dak te voorkomen is een anti-mosbehandeling en een waterafstotende behandeling toe te passen zodra het dak is geïnstalleerd. Wanneer deze behandelingen vanaf het begin worden toegepast, kunt u er zeker van zijn dat uw dak niet door mos of vocht wordt aangetast.

Dit betekent echter niet dat het dak niet gereinigd hoeft te worden. Het moet echter ten minste eenmaal per jaar worden schoongemaakt, anders krijgt de opeenhoping van afval uiteindelijk de dure dakbescherming te pakken.

Bij een oud dak moeten alle drie de methoden worden toegepast: intensieve reiniging, verwijdering van mos en vervolgens waterdicht maken. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het dak lang meegaat, want mos verwijderen is een kortetermijnbehandeling. Het effect ervan vervaagt met de tijd, en zonder het dak waterdicht te maken, zal het mos de neiging hebben terug te keren.

Tot slot nog een laatste praktische tip: kies uw dakbedekking zorgvuldig. Leisteen en dakpannen zijn de duurzaamste dakbedekkingsmaterialen. Bij behandeling tegen mos en vocht behouden ze hun kleur en zijn ze twee keer zo slijtvast.

Wat te onthouden over dakbescherming?

Ten eerste is het belangrijk om de juiste dakbedekking te kiezen (bij voorkeur dakpannen of leisteen). Ten tweede is het belangrijk dat u uw dak vaak schoonmaakt en verzorgt, het repareert en afval verwijdert dat het kan beschadigen.

Ten slotte moet het worden behandeld met een goedkope antischuimbehandeling en vervolgens met een waterdichtingsbehandeling. Dit zijn de belangrijkste sleutels om uw dak te beschermen en duurzaam te maken.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap