Dakpannen reinigen en ontmossen: Kosten & Werkwijze

Dakpannen zijn een belangrijk onderdeel van uw dak, en het is essentieel om ze regelmatig te reinigen om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven en goed blijven functioneren. Of het nu gaat om het verwijderen van vuil, mossen en andere verontreinigingen, of het voorkomen van lekkages en andere beschadigingen, dakpannen reinigen is een belangrijke taak voor elke eigenaar van een huis. Maar hoe doet u dit op de juiste manier? Wat zijn de beste methoden en producten om uw dakpannen te reinigen, en hoe kunt u ervoor zorgen dat u het dak niet beschadigt tijdens het reinigingsproces? In dit artikel geven we u praktische tips en advies over hoe u uw dakpannen kunt reinigen, zodat u met vertrouwen kunt weten dat uw dak in topconditie is en dat u geen last heeft van lekkages of andere problemen.

Heeft er zich een groene aanslag op het leien dak van je woning gevormd? De kans is groot, dat deze groene aanslag het gevolg is van de groei van mossen en algen. Je dakpannen ontmossen geeft het dak z’n authentieke uitstraling terug. Daarbij komt het de duurzaamheid van de dakpannen ten goede. Een professionele dakdekker kan hulp bieden bij het ontmossen van de dakpannen. Zelf dakpannen reinigen is vaak niet eenvoudig, daar deze klus op grote hoogte moet worden uitgevoerd. Naast het feit dat het risico’s op ongelukken met zich meebrengt, maakt dit het erg moeilijk om de dakpannen goed schoon te krijgen.

Op deze pagina lees je meer over hetgeen er komt kijken bij dakpannen ontmossen en reinigen. Wat maakt dat dakpannen ontmossen noodzakelijk is? Welke risico’s loop ik als ik besluit om de groene aanslag op het dak te laten zitten? Is het verstandig om dakpannen ontmossen te combineren met het coaten van het dak? Enzovoorts.

dakpannen ontmossen

Noodzaak van dakpannen ontmossen en reinigen

De meeste woningbezitters kiezen voor dakpannen ontmossen en reinigen om het dak z’n authentieke uitstraling terug te geven. Het is immers geen gezicht, wanneer er een dikke laag met groene aanslag op de dakpannen zit. Dit is echter niet de enige reden om voor het ontmossen van het dak te kiezen.

dakpannen reinigen

Wist je bijvoorbeeld dat de kans op schade aan de dakpannen toeneemt, naarmate er meer mos op je dak groeit? Dit hangt samen met het feit dat mossen de dakpannen poreus kunnen maken. Eenmaal poreus, hechten de mossen zich aan de dakpannen. Op het moment dat het in de winter kouder wordt en begint te vriezen, zet het vocht in de mossen uit. Dit betekent dat de kans op scheurtjes in de dakpannen toeneemt. Via deze scheurtjes kan er vocht door de dakpannen sijpelen.

Werkwijze bij dakpannen ontmossen en reinigen

Dakpannen ontmossen en reinigen bestaat uit verschillende stappen. Onderstaand lichten we de stappen uit het proces verder toe. Het geeft een goed beeld van hetgeen je zelf zou moeten doen, wanneer je besluit de dakpannen te reinigen zonder professionele hulp.

Stap 1: de voorbereidingen

Een eerste stap bij dakpannen ontmossen en reinigen is het inspecteren van het dak. Is het dak bijvoorbeeld volledig waterdicht? Kan er tijdens het reinigen van het dak vocht onder de dakbedekking komen? Je wilt dit voorkomen, om houtrot in de constructie onder het dak tegen te gaan. Ook is het belangrijk om naar de staat van de dakpannen op het dak te kijken. Dit bepaalt voor een groot deel, welke hulpmiddelen gebruikt kunnen worden bij het reinigen en ontmossen van de dakpannen.

Dakpannen zijn er in verschillende soorten en gemaakt van diverse materialen. Dit betekent dat het ene hulpmiddel geschikt is voor een betonnen dakpan, terwijl een ander hulpmiddel gebruikt wordt bij een keramische dakpan. Een dakdekker kan je meer vertellen over de hulpmiddelen die gebruikt worden bij dakpannen ontmossen.

Stap 2: regenpijp afsluiten tegen verstoppingen

Voorkom dat er tijdens of net na het reinigen van de dakpannen verstoppingen ontstaan in de afvoer onder de regenpijpen rond je woning. Dit doe je door de regenpijp af te sluiten, voordat begonnen wordt aan het ontmossen en reinigen van de dakpannen. Bij het ontmossen komt veel vuil vrij. Je wilt voorkomen dat het vuil via de regenpijp naar de centrale afvoer onder je woning stroomt.

Tip: gebruik een stukje plastic of kunststof om de regenpijp af te sluiten van de dakgoot.

mos op betonpannen

Stap 3: aan de slag met dakpannen ontmossen

Zijn alle voorbereidingen getroffen? In dat geval kan begonnen worden aan het reinigen van de dakpannen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een combinatie van stoom en een hogedrukreiniger. Op deze hogedrukreiniger kan een speciaal mondstuk worden aangesloten, die het mos van de dakpannen schrobt. Stel de druk van de hogedrukreiniger in eerste instantie wat lager in dan wellicht noodzakelijk is. Bekijk vervolgens hoe de dakpannen op de hogedrukreiniger reageren. Je wilt schade aan de dakpannen voorkomen bij het reinigen hiervan.

Bij een hele ernstige vervuiling van de dakpannen kan het noodzakelijk zijn om deze eerst van een schoonmaakmiddel te voorzien. Niet ieder anti-mos middel is geschikt voor ieder materiaal dakpannen. Laat je hierover goed adviseren door een specialist. Het voorkomt dat je voor onnodige schade aan de dakpannen zorgt.

Stap 4: impregneren en coaten van natuurleien

Op het moment dat de dakpannen goed schoon zijn, kun je deze desinfecteren, impregneren en coaten. Houd er rekening mee, dat de dakpannen goed droog moeten zijn alvorens je aan deze stap begint. Het desinfecteren van de dakpannen maakt dat eventuele achtergebleven mossen en algen gedood worden.

Door de dakpannen vervolgens te impregneren en van een coating te voorzien, ga je een snelle nieuwe groei van mossen en algen tegen. Het impregneren voorkomt dat de dakpannen poreus worden. Daar waar de coating het voor mossen en algen erg lastig maakt om zich aan de dakpannen te hechten.

Stap 5: opnieuw kleuren van dakpannen

dakpannen kleuren

Naast de mogelijkheid om de dakpannen van een transparante coating te voorzien, kun je deze ook opnieuw laten kleuren. Het aanbrengen van een gekleurde coating is interessant, op het moment dat de dakpannen hun oorspronkelijke kleur verloren zijn of wanneer deze krassen bevatten. Door een gekleurde coating aan te brengen lijkt de dakbedekking weer als nieuw. Er zijn verschillende kleuren die je aan kunt brengen.

Ook is het aanbrengen van een gekleurde coating interessant, wanneer je de dakpannen qua uitstraling aan wilt laten sluiten op de rest van je woning. Mogelijk past een rode kleur dakpannen beter bij de rode stenen in je buitenmuur, dan de bestaande oranje kleur.

Prijs van dakpannen reinigen en ontmossen

De kosten van dakpannen reinigen en ontmossen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de staat van de dakpannen. Dakpannen die erg poreus en versleten zijn, zullen doorgaans lastiger te ontmossen zijn dan dakpannen die een paar jaar geleden op het dak gelegd zijn. Naast de staat van de dakpannen speelt ook het materiaal mee, waarvan de dakpannen gemaakt zijn. Betonnen dakpannen worden op andere wijze gereinigd dan keramische dakpannen.

Gemiddeld rekent een dakdekker tussen de 10 en 15 euro er vierkante meter voor het reinigen van dakpannen. Eerder las je al dat het verstandig is om dakpannen ontmossen te combineren met het desinfecteren, impregneren en coaten hiervan. De combinatie van dakpannen reinigen en coaten kost gemiddeld tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter. Een middenweg is de keuze voor dakpannen reinigen en impregneren. In dit geval betaal je tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter.

Offertes opvragen bij dakdekkers

Om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde prijs voor dakpannen reinigen en ontmossen, is het verstandig om bij verschillende partijen een offerte op te vragen. Laat de partijen bij je langskomen om te inventariseren welke manier van reinigen bij jouw dak de beste keuze is. Kijk niet alleen naar de kosten voor dakpannen reinigen en coaten, maar let ook op de ervaring die een dakdekker heeft in schoonmaakwerkzaamheden. Je wilt voorkomen dat het dak beschadigd raakt, of dat het reinigen van de dakpannen al binnen enkele jaren opnieuw moet worden uitgevoerd.

offerte dak ontmossen

Een manier om de kwaliteit van een dakdekker in te schatten, is het opvragen van keurmerken waarover een dakdekker beschikt. Met name het OSB-keurmerk is hierbij interessant. Dit keurmerk geeft aan dat een dakdekker kwaliteit levert.

Zelf dakpannen reinigen en coaten

Naast de mogelijkheid om een dakdekker te benaderen voor het reinigen van dakpannen en het coaten hiervan, zou je ook zelf aan de slag kunnen gaan. Dit wordt echter afgeraden, daar de kans op ongelukken relatief groot is als er op hoogte gewerkt moet worden. Tevens hebben veel particulieren de hulpmiddelen niet om de reiniging van dakpannen professioneel aan te kunnen pakken. Laat staan het impregneren en coaten van dakpannen, nadat deze gereinigd zijn.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap