Waterdicht maken van daken: technieken om te weten

Het waterdicht maken van een dak is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat uw huis of gebouw beschermd is tegen weersinvloeden. Of het nu gaat om een lekkage door regen of sneeuw, of om het voorkomen van schimmelvorming en andere beschadigingen aan het dak, het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw dak waterdicht is. Er zijn verschillende manieren om uw dak waterdicht te maken, afhankelijk van de materialen waaruit het dak is gemaakt en de specifieke uitdagingen waarmee u te maken heeft. In dit artikel zullen we u informeren over de verschillende opties voor het waterdicht maken van uw dak, en welke oplossing het beste bij u past. Zo kunt u met vertrouwen weten dat uw dak waterdicht is en dat u zich geen zorgen hoeft te maken over potentiële lekkages of beschadigingen.

Waterdicht maken van daken

Hoe kies ik het beste dakwaterafstotend middel?

Wat is waterdicht maken?

Om uw dak te laten schitteren en langer mee te laten gaan, is waterdichting een uitstekende behandeling om toe te passen. Het woord waterafstotend betekent in zijn etymologie "dat water tegenhoudt of beschermt". Een waterafstotend middel is dus een waterdicht en vochtwerend product. Maar dat niet alleen: een waterafstotend middel beschermt het dak ook tegen verschillende elementen.

  • Poreusheid: het verminderen van de poreusheid van een dak helpt scheuren voorkomen;
  • Kleur: een waterafstotende behandeling doet een vroegere kleur herleven en laat het dak weer glanzen;
  • Invasieve vegetatie: het waterdichtingsproduct voorkomt het groene effect op een dak en beperkt het verschijnen van mos en algen;
  • Waterdichting: voorkomt dat water uw dak binnendringt en versterkt de bescherming.

Welke waterdichtingsbehandeling moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten waterafstotende middelen. Elke waterdichtingsbehandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier volgt een overzicht om u te helpen de beste waterdichting voor uw dak te kiezen.

Filmvormend waterafstotend

Dit product werkt als een chemische coating. Het bedekt het dak volledig met een beschermende folie. Het filmvormende waterafstotende middel werkt als een beschermende barrière die het binnendringen van water en lucht verhindert. Als kleurloze behandeling verandert het de kleur van uw dak niet.

Gekleurd waterafstotend middel voor daken

Om de levensduur van uw dak te verlengen, slijtage en erosie te beperken en de oorspronkelijke glans te herstellen, is een gekleurd waterafstotend middel het ideale middel om het dak waterdicht te maken. Kleipannen, betonpannen, kunstleien, vezelcement, wat uw dakbedekking ook is, de tijd is een geduchte vijand die het zijn glans en doeltreffendheid doet verliezen. Gekleurd waterafstotend middel is gemaakt van acryl en pigmenten die zijn geselecteerd voor een optimale kleuring. Het beschermt uw dak effectief tegen extreme weersomstandigheden, van hitte tot vorst.

Waterafstotend met pareleffect

In tegenstelling tot andere waterdichtingsbehandelingen is het pareleffect waterdichtingsproduct gemaakt van water. Dit lijkt misschien een paradox voor een waterdicht dak, maar het proces is zeer effectief. Bovendien is het een aanbevolen waterdichtingsproduct omdat het milieuvriendelijk is. De bestanddelen ervan zijn geurloos, kleurloos, biologisch afbreekbaar en niet vervuilend. De voordelen van waterafstotend zijn de volgende:

  • Het product dringt diep door in de pannen of leien: het dak wordt niet belemmerd en kan dus ademen;
  • Na absorptie van het product wordt de ondergrond waterafstotend;
  • De waterafstotende behandeling voorkomt het ontstaan van scheuren door vorst;
  • De waterafstotende werking met pareleffect vertraagt de vorming van mos, algen en schimmels;
  • Het dak wordt zelfreinigend: regendruppels spoelen het vuil weg en lopen in de goten.

Hoe breng je waterafstotend middel aan op een dak?

Het dak vooraf schoonmaken

Deze stap is zeer belangrijk omdat hij zorgt voor het succesvol aanbrengen van het waterafstotend middel. Als uw dak begroeid is met mos of korstmos, of als sommige dakpannen gebroken of beschadigd zijn, is het essentieel dat u ze schoonmaakt. Het repareren van gebroken tegels is ook essentieel. Afhankelijk van de staat van uw dak kunt u water en een borstel gebruiken om het schoon te maken. Er bestaan echter zeer doeltreffende chemische "ontschuimers" om uw dak te reinigen. Welke waterdichtingsbehandeling u ook kiest, u neemt best contact op met een vakman die een precieze diagnose van de toestand van uw dak zal stellen.

Het aanbrengen van de waterdichting

De waterdichting wordt aangebracht door middel van lage druk spuiten. Het is mogelijk om het hele reinigings- en applicatieproces zelf uit te voeren. Het is echter veiliger om een professional in te schakelen. Een professionele dakdekker kan de risico's beoordelen die verbonden zijn aan de vorm en de helling van uw dak. Hij beschikt over de juiste apparatuur voor een optimale toepassing, in de beste veiligheidsomstandigheden. Het aanbrengen gebeurt in twee fasen, zodat de twee lagen kunnen drogen. De dag nadat het waterafstotend middel is aangebracht, wordt een waterdichtheidstest uitgevoerd met behulp van een kleine glazen buis met schaalverdeling, gevuld met water en bevestigd aan een tegel. Als het waterpeil niet daalt, is de behandeling geslaagd. Later kan de waterstroom naar de goten worden gecontroleerd door het dak te besproeien.

Wat is de prijs per m2 waterdichting?

Bij de beoordeling van de kosten van een dakafdichting moet rekening worden gehouden met verschillende criteria:

  • De prijs van het waterafstotend middel: er is ongeveer 1 liter product nodig om 5 m2 dak te behandelen. Het bedrag dat u uitgeeft hangt af van het product dat u kiest (type en merk);
  • Materiaal: als u het waterdicht maken zelf doet, hebt u ten minste een spuitbus, een roller, schoonmaakmiddelen, dekzeilen en een slang nodig;
  • Als u een professionele dakdekker inhuurt, zal hij u een prijsopgave geven inclusief alle diensten.

Als u een professionele dakdekker inhuurt, zal hij u een prijsopgave geven die alle diensten omvat. Als u een ervaren professional inhuurt, krijgt u gegarandeerd goed werk. Om u een idee te geven van de prijs van een waterdichtingsbehandeling, kunt u rekenen op 10 tot 25 €/m2 , afhankelijk van de grootte van uw dak, de oorspronkelijke staat ervan en de door uw dakdekker aangeboden diensten.

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap