Het effect van mos op het dak en hoe het kan leiden tot schade

Op veel plaatsen zijn groenige vlekken en klonten mos te zien op het dak van een huis. Deze zijn veel bewoners een doorn in het oog, omdat vaak wordt aangenomen dat mos schadelijk is voor het dak. In de meeste gevallen is mosgroei echter slechts een visueel defect en volkomen onschadelijk voor het dak. Wij leggen uit wat u moet weten over het mosverwijdering op het dak en waarom u het zeker door een vakman moet laten verwijderen.

Waarom groeit er mos op mijn dak?

Groenbedekking op daken van huizen is heel natuurlijk en is na een paar jaar op bijna elk dak te zien. De groei van mos, algen of korstmossen is meestal een teken van goede milieuomstandigheden in de omgeving en heeft zelden iets te maken met het dak zelf.

Het effect van mos op het dak en hoe het kan leiden tot schade

Waar vormt mos zich bijzonder snel?

Daken met een lage hellingshoek zijn gevoelig voor mosaantasting. Hier blijven vooral de vliegende sporen achter en kunnen zich gemakkelijk verspreiden. Steile daken daarentegen zijn minder gevoelig, omdat het naar beneden stromende regenwater de onzuiverheden gewoon wegspoelt en slechts enkele sporen zich aan het dak hechten. "Ook houdt mos van schaduwrijke, vochtige plaatsen. Vooral daken aan de weerzijde bij grote bomen worden bijvoorbeeld vaak bezet door mos en algen.

Kan mosaantasting op het dak worden voorkomen door de juiste materiaalkeuze?

Er zijn inderdaad soorten dakbedekking die sneller door mos worden gekoloniseerd dan andere. Betontegels met een ruw oppervlak zijn een geliefd doelwit voor de groene planten. Tegels van leisteen of echte klei zijn daarentegen veel gladder en dus minder wenselijk voor mosgroei.

Zal mos het dak van mijn huis beschadigen?

In de regel is mosaantasting volledig ongevaarlijk voor een dak van een huis - zolang het bij afzonderlijke kleinere gebieden blijft. Grootschalige groei daarentegen kan de afvoer van regenwater belemmeren. Dit kan op zijn beurt het dak beschadigen. Stilstaand water dringt namelijk gemakkelijker door in de binnenkant van het dak en tast zo de houten dakconstructie aan. In geval van twijfel is een kostbare dakrenovatie noodzakelijk als dit te laat wordt opgemerkt.

Is mos in dakgoten schadelijk?

Zware regen kan grote klompen mos van het dak verwijderen. Deze komen dan in de goot terecht en kunnen deze verstoppen. Als de dakgoot erg vuil is, loopt het water niet meer goed door de goot, maar loopt het langs de gevel van het huis. De gevel absorbeert het constante vocht, wat vochtschade aan het metselwerk kan veroorzaken. Controleer daarom ook regelmatig de goten op vuil en verwijder het mos.

Moet ik mos zelf van het dak van mijn huis verwijderen?

Hierop is een duidelijk antwoord: Nee - het dak schoonmaken is geen doe-het-zelf project! Want er zijn te veel risico's verbonden aan zelf schoonmaken. Enerzijds is schade aan het materiaal te verwachten, die een leek op het eerste gezicht misschien niet eens zou ontdekken. Anderzijds is het risico om te vallen op het natte dak, nat van schoonmaakmiddelen, zeer groot voor onervaren mensen.

Kan ik mijn dak schoonmaken met een hogedrukreiniger?

"Het is beter om een dak niet te reinigen met een hogedrukreiniger. De harde waterstraal kan de beschermlaag van de tegels beschadigen en het oppervlak ruw maken. Uiteindelijk zal het mos sneller teruggroeien.

Mos op het dak van het huis: zijn chemische reinigingsmiddelen nuttig voor het reinigen van het dak?

Niet noodzakelijkerwijs. Chemische reinigingsmiddelen werken meestal pas na vele maanden, zodat het "vers gereinigde" effect ontbreekt. Bovendien is de schade voor het milieu en de dieren, zoals vogels en insecten, die het dak bewonen groter dan het werkelijke voordeel van de reiniging. Ook borstels, vooral draadborstels, zijn ongeschikt voor reiniging omdat zij het dakoppervlak eerder beschadigen dan helpen. Ze vernietigen ook de beschermlaag van de tegels. Hierdoor kunnen mossen gemakkelijker en sneller groeien.

Laat de dakreiniging over aan een professional

Een dak reinigen zonder de juiste ervaring en opleiding veroorzaakt meestal meer schade dan dat het bijdraagt aan de levensduur van het dak. Het is dus beter om hier geen persoonlijk of materieel risico te nemen en een deskundige in te schakelen om mos en algen te verwijderen.

Wij bieden u een competente en snelle onderhoudsservice voor uw dak en komen op regelmatige tijdstippen langs om uw dak te onderhouden en te reinigen. Wij adviseren u graag!

Copyright © 2017 schouwonderhoudwillems.be. Alle Rechten Voorbehouden.Sitemap